Kontakta oss

INRIKES

Här kastar högeranhängarna brandfackla under ”Folkets demonstration” – hamnade nästan i barnvagn

Publicerat

den


STOCKHOLM
| Aktuellt Fokus har kommit över filmbevis där man tydligt ser hur en livsfarlig brandfackla kastas från den SD-kopplade högerdemonstrationen ”Folkets demonstration” igår. Brandfacklan kastades rakt in i en folkmassa och var nära att träffa en barnvagn.

I videoklippet ser man tydligt varifrån brandfacklan kastas och att målet var att träffa antifascistiska demonstranter som protesterade mot ”Folkets demonstration”. Brandfacklan var en så kallad bengal som mäter en värme på drygt 2000 grader. Livsfarligt enligt räddningstjänsten.

Var nära att träffa en barnvagn

Aktuellt Fokus har talat med ett ögonvittnet Mikael Andersson som var nära att träffas av brandfacklan ifråga. Enligt Mikael var det ren och skär tur att brandfacklan inte hamnade i en barnvagn.

– Det var kanske en meter ifrån, max. Vill inte ens tänka på vad som hade kunnat hända om den hade hamnat i barnvagnen säger Mikael till Aktuellt Fokus.
Falsk högerpropaganda på sociala medier

På sociala medier har högeranhängare försökt lägga skulden på gårdagens oroligheter på de antifascister och demokratiaktivister som demonstrerade mot ”Folkets demonstration”. Verkligheten bortom den falska högerpropagandan visar däremot hur våldsam den nationalistiska högern är.

Under gårdagen greps minst tio nationalistiska högeranhängare efter att ha försökt attackera politiska motståndare efter ”Folkets demonstration”. Attackförsöket skedde vid Kungsträdgården i centrala Stockholm. Minst fem högeraktivister är brottsmisstänkta, bland annat för framkallande av fara för allmänheten och försök till misshandel.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se