Kontakta oss

INRIKES

Synagogan i Norrköping utsatt för brandattentat

Publicerat

den

Synagogan i Norrköping - Foto: Thuresson Wikimedia commons

HÖGERVÅLDET    Synagogan i Norrköping har utsatts för mordbrandsförsök. På synagogans övervakningskameror har två personer fångats på bild men polisen har valt att inte gå ut med bilderna.

Det var den 19 december klockan 02.46 på natten som synagogan i Norrköping utsattes för ett mordbrandsförsök. Det upptäckte synagogans säkerhetschef när han studerade övervakningskamerorna i efterhand. Videoklipp och stillbilder visar hur två män tar sig över synagogans stängsel och försöker därefter sätta eld på porten till byggnaden.

– De tog sig in på privat mark, över stängsel. Som tur var så tog det sig inte ordentligt, utan det släcktes av väder och vind, säger säkerhetschefen till Dagens Nyheter.

Polisen vill inte släppa bilderna

Enligt synagogans säkerhetschef lämnade gärningsmännen inte efter sig något budskap. De bar inte heller några synliga symboler på sina kläder.

Händelsen som inträffade på judarnas heliga dag chanukka. har polisanmälts och polisen säger sig ha inlett en utredning. Däremot har polisen valt att inte gå ut med bilderna från synagogans övervakningskameror. När Aktuellt Fokus ringer till polisregion Öst vill polisen inte kommentera varför och hänvisar till sekretess i förundersökningen. Polisregion Öst har tidigare fått motta hård kritik för att kallat nazistiska trakasserier mot judar för ”religionskritik”.

Systematiska angrepp från nationalister

De senaste åren har synagogan i Norrköping utsatts för systematiska angrepp och trakasserier från nationalister och högeraktivister.

Sommaren 2014 krossade högeraktivister flera fönsterrutor på synagogan. I april 2019 hissades hakkorsflaggor och antisemitiska banderoller upp kring synagogan. 2020, i samband med den judiska högtiden yom kippur demonstrerade NMR utanför synagogan och satte upp flera antisemitiska affischer kring byggnaden. 2021 hade någon hängt upp flera dockor med hängsnara kring halsen utanför synagogan, på platsen hade fann polisen även ett antisemitiskt budskap.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se