Kontakta oss

KULTUR

Här kramas förre SVT-profilen och nazistkopplade SD-nämndemannen

Publicerat

den

STOCKHOLM| Den kända journalisten och förra SVT-medarbetaren har tidigare sagt sig ta avstånd från SD och nazister. Nu kan Aktuellt Fokus publicera en skärmdump där hon kramas med den nazistkopplade SD-nämndemannen Steffen Martinsson.

När Elisabet Höglund gjorde sin version av Ingmar Bergmans världskända Döden anklagade många kritiska röster på nätet henne för att göra smygreklam för Sverigedemokraterna.

Nu kan Aktuellt Fokus avslöja att den nazistkopplade SD-nämndemannen Steffen Martinsson var involverad i projektet. Faktum är att han var ljudtekniker i filmprojektet.

Nazistkopplade gatupatruller

Steffen Martinsson är aktiv Sverigedemokrat och är partiets nämndeman i Södertörns Tingsrätt. Tidigare idag kunde Aftonbladet avslöja att Martinsson deltagit i det nazistkopplade nätverket Soldiers of Odins högerradikala gatupatrulleringar i Stockholm.

Steffen Martinsson är även en av de aktiva Sverigedemokrater som bedriver aktivism tillsammans med bland annat neofascistiska Nordisk Ungdom vid Björns Trädgård på Södermalm i Stockholm. Syftet med aktivismen är att skapa etniska konfliker genom rassegregerade matutdelningar till fattiga hemlösa. Något som flera hemlösa i Stockholm har vänt sig emot.

Nordisk Ungdom har bland annat stämplats som neofascister av Sverigedemokraternas Mattias Karlsson.

Tagit avstånd från SD

Under lång tid förnekade Elisabet Höglund att hon sympatiserade med högerradikala krafter i Sverige. Trots det har hon spridit antiziganistiska myter och gjort en rad antiziganistiska utspel genom åren. Något som bland annat har inneburit att hon lyfts fram av SD-sajten Avpixlat.

Höglund har bland annat hävdat att kritiska antifascister försöker tränga in henne i den så kallade åsiktskorridoren.

I Aftonbladet 2014 skrev hon: ”Ingen har väl tvivlat på att jag är antirasist, antinazist och alltid tagit avstånd från Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna och deras politik.”

Spelades in utanför Nynäshamn

Enligt Höglund själv spelades filmen in utanför Nynäshamns skärgård på den yttersta spetsen på ön Torö.

”Vi var så nära havsbandet att vi lätt kunde se den från radions sjörapport så välbekanta fyren Landsort.” skriver Elisabet Höglund om inspelningen.

Inne på sin privata blogg har Elisabet Höglund även publicerat en bild där hon kramas med den nazistkopplade SD-nämndemannen. När filmen var färdigklippt gjorde SD-sajten Avpixlat reklam för Höglunds film.

Skärmdump från Elisabet Höglunds privata blogg.

Skärmdump från Elisabet Höglunds privata blogg.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se