Kontakta oss

INRIKES

Här ljuger Åkesson om SD:s skattesänkningar för de rika

Publicerat

den

INRIKES Igår debatterade SD-ledaren Jimmie Åkesson MP-språkröret Isabella Lövin i Aktuellt. Under debatten kallade Åkesson S+MP-regeringen skattesänkningar för landets rikaste för orimlig prioritering. Problemet är bara den att för några veckor sedan röstade Åkesson själv för skattesänkningar för de rika.

– Orimligheten i att till exempel välja att prioritera skattesänkningar för de allra rikaste framför de som tjänar minst. Jag tror att om man gör skattesänkningar för de som tjänar mindre så kommer deras pengar omsättas till konsumtion, det skapar arbetstillfällen. Gör man skattesänkningar för de som tjänar allra mest, jag säger inte att det nödvändigtvis är fel, men det är inte rätt prioritering för det leder inte till samma form av utveckling i samhället. Jag tycker det är en märklig prioritering, sa Jimmie Åkesson under debatten i Aktuellt.

Hur ser Åkessons priolista ut?

Det var den 12 december 2018 som Sverigedemokraterna röstade för Moderaterna och Kristdemokraternas budgetreservation. Resultatet innebar att högertrojkans budget vann och att landets höginkomsttagare jublade. Högertrojkans skattesänkarpolitik var nämligen den hårdaste som genomförts på över ett årtionde.

Sverigedemokraterna röstade för ett sjätte jobbskatteavdrag som innebär att 10 miljarder till välfärden slopas för att landets höginkomsttagare ska mer i plånboken. Högst blir avdraget för de med en inkomst på över 31 000 kronor.

Brytpunkten för statlig skatt höjs till 42 000 kronor. Vilket innebär ytterligare ett välfärdstapp då färre kommer betala statlig skatt. Skatten för de med inkomst på över 40 600 kronor sänks med upp till 280 kronor i månaden.

Skatteavdraget för medlemskap i fackförening avskaffades. Samtidigt tredubblades Rut-avdraget så att höginkomsttagare kan förse sig med fler tjänstefolk.

När Jimmie Åkesson kritiserar regeringen för att sänka skatterna för landets rika kastar han sten i glashus. Högertrojkans budget innebär ett skattetapp på drygt 20 miljarder kronor. Alltså nästan hälften av kostnaden för Sveriges domstolar, åklagarväsende, polis och förvaltningsdomstolar. Vinnare på högertrojkans politik är det globala kapitalet, höginkomsttagarna och storföretagarna. Förlorarna är barnfamiljerna, arbetslösa och långtidssjukskrivna.

Stöd antirasistisk journalistik. Se debatten nedan.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se