Kontakta oss

UTRIKES

Antisemitiska Labour-aktivister visade sig vara nättroll

Publicerat

den

UTRIKES Sedan en tid tillbaka har det pågått en smutskastningskampanj mot det brittiska partiet Labour. Från högerhåll har partiet anklagats för antisemitism. Nu visar det sig att en del av bevisen mot Labour varit fejkade twitterprofiler.

Sedan några år tillbaka har det riktats olika anklagelser om antisemitism mot det brittiska arbetarpartiet Labour. Under april förra året kom smutskastningskampanjen till Sverige när tidningen Flammans utrikesredaktör, Jonas Elvander som försökte utmåla antisemitism i som ett problem i den svenska vänstern. Elvander fick snabbt svar på tal av Kajsa Ekis Ekman som satte stopp för smutskastningskampanjens framfart i Sverige.

I Storbritannien används sociala medier som ett bevis för att Labour skulle acceptera antisemiter i partiet. Nu har Electronic Intifada, EI grävt fram information om dessa konton på twitter. Det visar sig att flera av de antisemitiska kontona som påstås tillhöra Labourmedlemmar visar sig vara trollkonton.

Sedan tidigare har anhängare till Nick Griffin skapat fejkprofiler på twitter. Dessa fejkprofiler föreställer islamister som förespråkar terror samtidigt som de påstås vara anhängare till Labours partiledare Jeremy Corbyn. Profilerna blev lätt avslöjade då profilbilderna var stulna på antingen dejtingsidor eller från andra kända muslimska profiler. Griffin är partiledare för vitmakt partiet British National Party.

Sedan de första fejkprofilerna blivit granskade har EI granskat tio nya twitterprofiler. Dessa trollkonton har varit bättre på att framställa sig som legitima Labouraktivister men lämnat flera spår. Likt de andra fejkprofilerna är profilbilderna stulna från dejtingsidor eller kända muslimska profiler. Denna gången är flera av kontona föreställande brittiska kommunister och inte islamister.

Flera av twitterkonton hävdar att de är en del av momentumrörelsen och arbetar aktivt för partiet vilket visar sig vara felaktigt. En av dem kändaste var profilen twitterprofilen Dean Brown, men det fanns ingen Dean Brown som var medlem i Labour och bilden var stulen från en lokaltidning. Personen på profilbilden hette i själva verket Kai Murphy-Dunn.

Det är okänt vilka som ligger bakom den senaste antisemitiska kampanjen mot Labourpartiet. Kampanjen riktas främst mot partiledaren Jeremy Corbyn som tagit ställning för Palestina. Det är främst vänsterfalangen inom partiet som blivit utsatt och anklagats för antisemitism av nättroll på sociala medier. Vänsterfalangen i partiet visar öppet sitt stöd för Palestina.