Kontakta oss

INRIKES

Här ljuger Nyheter24 om avslöjandet som fick Mehmet Kaplan att avgå!

Publicerat

den

kaplan05
KAPITALMEDIA| Efter att Mehmet Kaplan meddelade sin avgång som statsråd tidigare idag gick Nyheter24 ut tog åt sig äran för att ha varit den första tidningen som rapporterade om Kaplans umgänge med den fascistiska terrororganisationen Grå Vargarna. En nyhet som kom att få stor betydelse för Kaplans avgång som miljöpartistisk minister.

Inne på Nyheter24:s hemsida stoltserar nyhetssajten med att de skulle ha varit först i landet med att avslöja nyheten om Mehmet Kaplans umgänge med ledande företrädare för den fascistiska terrororganisationen Grå Vargarna. I sin huvudnyhet om Kaplans avgång som minister skriver sajten bland annat: ”Nyheter24 kunde under förra veckan avslöja att bostadsminister Mehmet Kaplan deltog på samma middag som högerextremister.”

kaplan04

Även på den sociala mikrobloggen Twitter skryter Nyheter24 om att de ska ha varit först ut med hela. Nyhetssajtens chefredaktör Henrik Eriksson skriver rakt ut att nyheten om Kaplans fascistumgänge var Nyheter24:s avslöjande. En osanning då Nyheter24:s så kallade ”avslöjande” inte kom upp deras hemsida förrän 07.28. Sex timmar och tjugo minuter efter Aktuellt Fokus publicering.

kaplan02

Inne på Nyheter24;s hemsida syns klockslaget då de publicerade artikeln

kaplan01

På sociala medier ljuger Nyheter24:s chefredaktör

Spreds av nätaktivister på sociala medier

Under onsdagen började sociala medier svämmas över av bilder på Mehmet Kaplans fascistumgänge. Bakom nätaktivismen stod svenskkurdiska aktivister och socialister. Avsikten med nätaktivismen var att nå ut så pass brett som möjligt och förhoppningsvis även nå ut till medierna berättar en svenskkurdisk socialist för Aktuellt Fokus. Sett till vilka som verkligen var först med att sprida uppgifterna om Kaplans umgänge så var det framförallt kurdiska aktivister och socialister.

Sett till första tidning och nyhetssajt som gjorde något med nätaktivisternas arbete så var det däremot inte Nyheter24. På natten klockan 01.08 publicerades nämligen det som skulle leda till ministeravgången av Aktuellt Fokus.

kaplan03

Aktuellt Fokus administrationspanel

Skrevs av Kim Fredriksson

Den som skrev nyheten ifråga var Kim Fredriksson. En skribent som normalt sätt brukar skriva krönikor och ledartexter.

Fredriksson har uppgett att han blev tipsad om nyheten runt 23-tiden på onsdagen och att han såg nyhetsvärdet direkt. Efter källgranskning och research var han klar med texten drygt 45-50 minuter senare. När redaktionen tog emot texten gjordes en snabbkorrigering och klockan 01.08 uppdaterade Rickard Karlsson från AF-redaktionen hemsidan.

Mer än sex timmar senare publicerade Nyheter24 sin version och då hade tiotusentals människor redan nåtts av Aktuellt Fokus.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se