Kontakta oss

INRIKES

Här poserar Jimmie Åkesson med nazisterna

Publicerat

den

INRIKES När SD-ledaren Jimmie Åkesson besökte Småland i slutspurten av EU-valrörelsen poserade han med nazister. Det avslöjar Aktuellt Fokus.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson reagerade inte över mannens nazistiska budskap. Istället ställde han upp och poserade med nazisten framför kameran. Tilltaget ska ha inträffat den 25 maj, det vill säga dagen innan valdagen.

Den nazistiska mannen är 29 år gammal och bor i Vetlanda kommun. Hans tröja bär budskapet ”WPWW – European Brotherhood”, vilket står för ”White Pride World Wide”. En klassisk rasideologisk slogan som har använts av nazister sedan årtionden. Strax efter den 29 åriga nazisten hade poserat med Åkesson lade han själv upp bilden på Facebook.

Hörnsten i vit makt-rörelsen

Enligt idéhistorikern Magnus Eriksson som har studerat högerextrema rörelser sedan åratal är tröjtexten, ”WPWW”, något av en ideologisk hörnsten i vit makt-rörelsen. När Aktuellt Fokus pratar med Magnus Eriksson beskriver han sloganen som ett motto som går att spåra till den amerikanska nazistledaren George Lincoln Rockwell.

– WPWW är samma motto som brukas på bland annat Don Blacks ökända hemsida Stormfront. Rent historiskt tror jag det egentligen går tillbaka till ledaren för American Nazi Party, George Lincoln Rockwell och hans bok ”White Power” från 1967. Det var ungefär då nazisterna började snacka om etnonationalism, vit makt och vit stolthet framför den traditionella konservativa nationalismen. Det blev en slags ideologisk hörnsten i vit makt-rörelsen. Inte minst i 1980- och 1990-talets nynazistiska musikscen. Grundbudskapet är att alla vita människor i världen är en del av en vit nation, säger Magnus Eriksson.

Magnus Eriksson beskriver det nazistiska mottot som en motreaktion mot medborgarrättsrörelsen i USA.

– Man skulle kunna säga att White Power och White Pride var en slags motreaktion på den amerikanska medborgarrättsrörelsen för afroamerikaner, säger han.

Om Jimmie Åkessons poserande säger Magnus Eriksson att det vore märkligt om Jimmie Åkesson inte kände till vad tröjan symboliserade.

– Detta är ju en slogan som fick ganska stor utbredning i samma miljöer som Jimmie Åkesson var en del av när han gick med i Sverigedemokraterna 1994/1995. Det vore väldigt märkligt om han inte kände till det.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se