Kontakta oss

INRIKES

Idéhistoriker kommenterar Åkessons nazistkramande

Publicerat

den

INRIKES Tidigare idag avslöjade Aktuellt Fokus att SD-ledaren Jimmie Åkesson poserade kramandes med nazister dagen före EU-valdagen. Nu har vi pratat med idéhistorikern Magnus Eriksson som har studerat högerextrema och nationalistiska rörelser sedan åratal.

– Detta är ju en slogan som fick ganska stor utbredning i samma miljöer som Jimmie Åkesson var en del av när han gick med i Sverigedemokraterna 1994/1995. Det vore väldigt märkligt om han inte kände till det.

Så kommenterar idéhistorikern Magnus Historikern SD-ledarens poserande och kramande med den brottsbelastade nazisten Kim Lundell från Vetlanda. Magnus Eriksson har studerat högerextrema och nationalistiska rörelser sedan åratal, bland annat på universitet i Grekland och Norge. När han ser budskapet på Kim Lundells tröja säger han att Åkesson har varit med om att utesluta massor av SD-medlemmar för liknande sympatier.

– En stor period i SD:s historia bestod av att SD-ledningen med Jimmie Åkesson i spetsen, rensade ut massor av medlemmar på grund av de sympatier nazisten på bilden ger uttryck för, säger Magnus Eriksson.

Nazister arrangerar en motdemonstration mot antirasister. Foto: Robert Thivierge

Enligt Magnus Eriksson är innebörden av ”WPWW – White Pride World Wide”, något av en ideologisk hörnsten i vit makt-rörelsen. Rent historiskt går sloganen att spåra till den amerikanska nazistledaren George Lincoln Rockwell.

– WPWW är samma motto som brukas på bland annat Don Blacks ökända hemsida Stormfront. Rent historiskt tror jag det egentligen går tillbaka till ledaren för American Nazi Party, George Lincoln Rockwell och hans bok ”White Power” från 1967. Det var ungefär då nazisterna började snacka om etnonationalism, vit makt och vit stolthet framför den traditionella konservativa nationalismen. Det blev en slags ideologisk hörnsten i vit makt-rörelsen. Inte minst i 1980- och 1990-talets nynazistiska musikscen. Grundbudskapet är att alla vita människor i världen är en del av en vit nation, säger han.

Det nazistiska mottot var en våldsam motreaktion mot medborgarrättsrörelsen i dåtidens USA.

– Man skulle kunna säga att White Power och White Pride var en slags motreaktion på den amerikanska medborgarrättsrörelsen för afroamerikaner, säger Magnus Eriksson.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se