Kontakta oss

INRIKES

Här sprider PM Nilsson Erdoganregimens propaganda

Publicerat

den

Foto: News Öresund

MEDIA   Dagens Industri upprepar den turkiska regimens narrativ och tycker att Sverige ska knäböja och ge vika inför diktator Erdogans omöjliga krav. Det framgår i en ny ledartext av DI:s politiska redaktör PM Nilsson.

Det var under onsdagen som Dagens Industri publicerade en ledare där tidningen uppmanar regeringen till att ge vika inför Erdoganregimens krav på att dra tillbaka stödet till det demokratiska självstyret i norra Syrien. I ledaren upprepar dessutom Dagens Industris politiska redaktör PM Nilsson Erdoganregimens narrativ när han beskriver det syriskkurdiska partiet PYD som den syriska grenen av PKK.

”S förbinder sig att verka för kurdiskt självstyre i nordöstra Syrien och att fördjupa samarbetet med kurdiska PYD, allmänt ansedd som den syriska grenen av PKK. PKK är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA.”, skriver han i ledaren.

PYD har alltid förnekat att partiet skulle vara en gren av PKK. Narrativet om att PYD och PKK skulle vara samma sak är tillverkat av Erdogan själv och grundar sig på PYD:s ideologi, demokratisk konfederalism

Vill att Sverige viker sig

PM Nilsson tycker dessutom att regeringen ska riva upp uppgörelsen man gjorde med den oberoende socialisten Amineh Kakabaveh.

”Utrikesministern och UD borde ha insett sprängkraften i frågan och fått bort den långt tidigare. Men nu är det som det är. Uppgörelsen med Kakabaveh bör rivas upp. Den var fel då och är fel nu, oavsett vad Turkiet tycker.”, skriver PM Nilsson.

Besegrade IS terrorkalifat

Demokratiska unionspartiet grundades 2003 och beskrivs som en av de viktigaste oppositionspartierna i Syrien.

Partiet var länge marginaliserat men i samband med Islamiska Statens terroroffensiv organiserade PYD en stor del av motståndsarbetet. Rörelsens militära grenar YPG och YPJ blev världskända i samband med IS-ockupationen av Kobane vid turksyriska gränsen 2014. Samtidigt som IS mördade och torterade sekulära kurder beordrade Erdogan att gränsen mot Kobane skulle stängas, vilket innebar att tusentals människor fångades mellan IS och turkisk militär. Trots underläge lyckades YPG och YPJ få ockupanterna på flykt efter sex månaders hårda strider.

Varken  PYD eller YPG/YPJ är terroriststämplade av Europeiska Unionen.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se