Kontakta oss

INRIKES

Stort nej i folkomröstning om privatisering

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

INRIKES I Haparanda fick invånarna rösta om en utförsäljning av ett äldreboende. Valdeltagandet var lågt men en stor majoritet röstade emot privatiseringen.

Folkomröstningen om äldreboendet Hemstranden i Haparanda skulle drivas kommunalt eller privatiseras ägde rum 15 maj. Folkomröstningen drevs igång på initiativ av den kontroversiella Ida Karkiainen (S) före hon blev minister tillsammans med hennes parti, Vänsterpartiet och fackförbundet Kommunal.

Av 7 653 röstberättigade deltog 2 125, 28% i folkomröstningen. 1 673, 78,73% röstade nej till privatiseringen. 395, 18,59% röstade ja till privatiseringen. Folkomröstningen är enbart rådgivande och det är oklart hur politikerna kommer att förhålla sig till folkomröstningen. Kommunen styrs av de borgerliga partierna som vill privatisera äldreboendet.

I Haparanda finns det inga privata äldreboenden. Tidigare fanns det ett privat äldreboende som drevs av Vardaga Äldreomsorg AB. Det privata äldreboendet stängdes ner av Inspektionen för vård och omsorg, IVO på grund av för stora brister.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se