Kontakta oss

INRIKES

Hård kritik mot IF Metall och Kommunals svek mot arbetarrörelsen

Publicerat

den

LO-borgen Foto: Holger Ellgaard

iFOKUS    Under fredagen kom mardrömsbeskedet för landets löntagare. Kommunal och IF Metall har bestämt sig för att splittra LO i frågan om att försämra arbetsrätten. Beskedet hyllades av Socialdemokraterna men inom arbetarrörelsen är reaktionerna hårda.

Statsminister Stefan Löfven som är tidigare fackpamp var märkbart glad över Kommunal och IF Metalls svek mot arbetarrörelsens ideal. I ett uttalande kallade han beslutet för en överenskommelse om flexibilitet: ”historisk överenskommelse om trygghet, omställning och flexibilitet”. Även Annie Lööf och Nyamko Sabuni välkomnade de bägge fackförbundens besked. ”All heder till de organisationer som klarar av att förhandla, kompromissa och ta ansvar i svåra frågor”, skriver Annie Lööf i ett inlägg på Facebook.

Transport: ”Skiter i allt”

Inom arbetarrörelsen är beskedet allt annat än positivt. Den 1 oktober stod det klart att förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv hade kraschat eftersom Svenskt Näringsliv vägrade kompromissa. Efter det tog LO-förbunden ett enhetligt beslut om att säga nej till Svenskt Näringsliv och PTK:s förslag till förändringar i arbetsrätten. Att Kommunal och IF Metall nu struntar i de övriga LO-förbunden och går sin egen väg kommer få konsekvenser för landets löntagare och arbetarrörelsens framtid.

Från Transportarbetarförbundet är tonen hård. I ett pressmeddelande säger Transports ordförande Tommy Wreeth att IF Metall och Kommunal skiter i allt som LO varit överens om.
– Vi som förbund måste på allvar fundera på LO:s framtida roll som samordnare när IF Metall och Kommunal uppenbart skiter i allt som vi är överens om inom LO-familjen dagen efter vi fattar beslut, säger Transportarbetareförbundets ordförande Tommy Wreeth i ett pressmeddelande.

Seko: Vad är enhälliga beslut i LO värda?

Även fackförbundet Seko är djupt kritiska till IF Metall och Kommunals agerande. I ett uttalande på Seko:s hemsida skriver Sekos ordförande Valle Karlsson att den grundläggande frågan är vad enhälliga beslut i LO egentligen är värda.

Enligt Seko är det endast kosmetiska förändringar som kommer göras i förhållande till Svenskt Näringslivs och PTK:s uppgörelse om arbetsrätten.

”Vad vi kan se görs ytterligare en del kosmetiska förändringar i förhållande till Svenskt Näringslivs och PTKs uppgörelse. Men dessa är inte ens nära att lösa de gigantiska problem vi ser på dagens arbetsmarknad, eller för den delen nå de gemensamma mål vi varit överens om inom LO. Men priset vi skulle få betala för dessa justeringar i form av kraftigt försämrad trygghet för våra medlemmar är alldeles för högt”, säger Valle Karlsson.

Byggnads: ”Stänker vigvatten”

Byggnads är minst sagt besvikna över det historiska sveket. I ett uttalande säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm att ledningarna för IF Metall och Kommunal får svara inför sina medlemmar om det vägval de gjort i LAS-frågan. Enligt Johan Lindholm kommer Byggnads hålla fast vid överenskommelsen som finns inom LO som är att den nuvarande uppgörelsen om arbetsrätten inte kan ligga till grund för lagstiftning.

– Kommunal och IF Metall stänker nu vigvatten på en överenskommelse som får konsekvenser för andra branscher än bara deras egna. Jag är besviken över att sammanhållningen inom LO inte var starkare och att man inte kunde hitta en kompromiss som hela LO kunde acceptera, säger Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Elektrikerna: ”Olyckligt”

Svenska Elektrikerförbundet kallar IF Metall och Kommunals beslut för olyckligt och konstaterar att beslutet kommer påverka arbetare i hela Sverige.

– Det vilar nu ett stort ansvar på IF Metall och Kommunals axlar. De må ha tagit ett beslut utefter vad de tror är bäst för sina medlemmar, men det påverkar alla arbetare i hela Sverige, säger Elektrikernas ordförande Urban Petterson på Elektrikernas Facebooksida.

– Det är olyckligt att två fackförbund rusat iväg utan att ge oss övriga LO-förbund chansen att diskutera och försöka hitta en kompromiss, då det var ett enhetligt LO som tog beslutet att tacka nej till överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK om anställningsskyddet, säger Urban Petterson.

Målarna: ”kan bli förödande”

I ett uttalande på Svenska Målareförbundets hemsida säger förbundsordförande Mikael Johansson att Kommunals och IF Metalls beslut innebär att LO förlorar legitimitet vilket kan ge förödande konsekvenser i framtiden.

– Jag ser allvarligt på att vi i LO familjen inte förmår att var bättre samordnade än så här. Det finns en uppenbar risk att när enskilda förbund väljer att agera helt efter sitt egenintresse, i frågor som berör oss alla, så blir vi alla svagare och LO förlorar legitimitet, vilket i längden kan bli förödande,  säger Mikael Johansson förbundsordförande för Målarna.

Fastighets: ”kommer aldrig medverka till att Sveriges löntagare får sämre trygghet på jobbet”

På Fastighets hemsida kommenterar Fastighets ordförande Magnus Pettersson beslutet med att han är bestört och besviken. Samtidigt poängterar han att Fastighets aldrig kommer medverka till att landets landets löntagare får sämre trygghet på jobbet bara för att politiker satt sig i en jobbig situation. Underförstått syftandes på Socialdemokraterna Januariavtal med C, L och MP. Enligt Magnus Petterssons är det politikernas ansvar att lösa problemen och fackets ansvar att förbättra villkoren för sina medlemmar.

”Jag har tagit emot beskedet om LAS-uppgörelsen med bestörtning och stor besvikelse. Saklig grund för uppsägning och turordningsreglerna var mina röda linjer i förhandlingarna. Det var de viktigaste skälen till att jag sa nej till uppgörelsen. Det skulle förändra maktbalansen på svensk arbetsmarknad till löntagarnas stora nackdel.

De förbättringar som parterna enats om nu är kosmetiska och ändrar inte min bedömning. Vad enskilda förbund sluter för uppgörelser är upp till varje förbund. Jag konstaterar att samma uppgörelse som LO förkastade, både enhälligt i styrelsen och på representantskapet, nu antagits av två förbund.”, skriver Magnus Pettersson på Fastighets hemsida.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se