Kontakta oss

INRIKES

Högerextrema överklassungar eldade minkfarm och tänkte mörda kvinnor

Publicerat

den

HÖGERVÅLDET    I torsdags åtalades två svenska högerextremister för mordbrand mot en minkfarm i Sölvesborg. Männen, som är 20 respektive 18 år gamla, ingår i kretsarna kring den internationella högerextrema organisationen ”Basen” som vill störta det demokratiska samhället med våld och terror. I förundersökningen framgår det att de bägge männen bland annat förberedde terrorattentat mot en abortklinik i Sverige.

30 oktober 2019. Det brinner på en minkfarm utanför Sölvesborg. Dagarna innan har högerextremisterna Alexander Holmberg och Zeke Blomquist fått skjuts till Sölvesborg av Alexander Holmbergs mamma som tror att de yngre männen ska campa och leta svamp. I Säpos förhör med 18-åriga Alexander Holmbergs mamma medger mamman att hennes son sympatiserar med Sverigedemokraterna. Enligt mamman ska sonen vara mycket intresserad av politik och så sent som i valet 2018 ska Alexander Holmberg ha propagerat för SD. Vad hon inte visste om var att hennes son också var beredd att utföra högerextrema terrordåd. I över en månad hade de bägge högerextremisterna kartlagt en minkfarm och planerade att släppa ut minkar.

Alexander Holmberg står bredvid Zeke Blomquist som poserar i t-shirt från Alternativ för Sverige. Foto: Polisen

När de ska skrida till verket den 29 oktober är minkfarmen tom, varpå männen väljer eatt vandalisera stället istället. Nästa natt kommer de tillbaka och tänder eld på byggnaden och farmen brinner ner. Kort därpå postar den högerextrema gruppen The Green Brigade en video från mordbranden med hyllningsord till de svenska högerextremisterna. “We salute our troops who carried out a successful operation in Sweden!”, skrev The Green Brigads på sajten iFunny.

I samband med att Säpo konfronterar Zeke Blomquist med bilder från vandaliseringen av minkfarmen väljer Zeke Blomquist att erkänna att det var han och Alexander Holmberg som var på platsen och förstörde den aktuella farmen.

I februari 2020 grips Alexander Holmberg i Luxemburg. Polisen i Luxemburg misstänker Holmberg för innehav och tillverkning av sprängmedel. Samma dag som gripandet sker plockas även Zeke Blomquist in på förhör av den svenska säkerhetspolisen – men det är inte förrän i april som Säpo inser att Blomquist är inblandad varpå han grips och häktas. Det är i denna veva som polisen hittar bevis på att duon planerade fler våldsamma terrordåd. I högerextremisternas datorer och telefoner har polisen även hittat tydliga bevis på att de låg bakom mordbranden mot minkfarmen i Sölvesborg.

Tänkte mörda kvinnor

I polisens förundersökning framgår det att Alexander Holmberg och Zeke Blomquist planerade att utföra terrordåd mot abortkliniker i Sverige. Det som skulle bli deras första dåd mot abortkliniker planerades att utföras i Stockholm. I chattarna står det klart att de bägge högerextremisterna försökte kartlägga Octaviakliniken på Södermalm som utför aborter. Enligt polisen ska de bägge männen planerat att spränga en bomb inne på kvinnokliniken. Männen ska bland annat ha kartlagt delar av personalen.

Förberedde dåd mot domare

De två männen planerade flera olika terrordåd. Bland annat ska de ha letat efter information om en domare som de ansåg hade gett ett för kort straff till en icke-vit man som hade våldtagit en 13-årig flicka. Duon planerade även dåd mot våldtäktsmannen.

Högerextrema rikemansungar

Alexander Holmberg tillhör den svenska överklassen. När han greps bodde han tillsammans med sin pappa i Luxemburg. Pappan arbetar som förvaltare för ett holdingbolag som kan kopplas till ett av Sveriges största börsbolag inom Stenbeckkoncernen. Under förundersökningen hittade Säpo bland annat bilder på Alexander Holmberg där han poserar i en SS-uniform.

Alexander Holmberg Foto: Polisen

Under tiden för gripandet bodde Zeke Blomquist i en mångmiljonvilla på en av de mest eftertraktade adresserna i överklasstäta Nacka. I förhören med Säpo förringar han bland annat förintelsen och under förundersökningen hittade Säpo bilder på Zeke Blomquist där han poserar i en t-shirt från det högerextrema partiet Alternativ för Sverige.

Åklagaren i fallet har hittills inte motiverat varför de åtalade männen inte har blivit åtalade för terrorbrott eller förberedelse till terrorbrott.

Stöd röd alternativmedia – Bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984. ✌ Märk din gåva med “kaffe”. Betalningsmottagare K.Fredriksson

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se