Kontakta oss

INRIKES

Vårdkapitalister skyller coronamisslyckandet på staten

Publicerat

den

CORONAKRISEN Vårdföretagarna vägrar ta ansvar för hur den privatägda äldreomsorgen hanterade pandemin i våras. Det framgår av en rapport som lobbyorganisationen Vårdföretagarna har släppt där företagsägarna skyller pandeminhanteringen på staten. Det rapporterar SVT Nyheter.

Avsaknad av skyddsutrustning och handsprit, isolerade avdelningar istället för isolerade sjuka, bristande hygienrutiner och äldre som gavs lugnande istället för att få träffa läkare. Listan över missförhållandena och bristerna i smitthanteringen på landets privatägda äldreboenden kan göras lång. Men istället för att ta ansvar för sina egna boenden väljer Vårdföretagarna som organiserar företag inom den privata äldreomsorgen att skylla bristerna på staten. I en ny rapport pekar Vårdföretagarna ut Folkhälsomyndigheten som anledning till att de privatägda äldreboendena misslyckades med att hålla smittan borta från äldreboendena. I rapporten anklagas bland annat Folkhälsomyndigheten för att inte ha gett tillräckligt stöd. Vårdföretagarna riktar även kritik mot Folkhälsomyndigheten för att myndigheten pekade ut bristerna inom äldreomsorgen som orsak till att så många tusentals äldre har dött. FHM:s roll är däremot inte att stötta enskilda vårdkapitalister. FHM:s roll är att stötta regionerna och ta fram nationella riktlinjer och råd.

– Det kom inga riktlinjer, det kom inget extra stöd för att vi skulle få hjälp att testa vår personal, det kom ingen extra skyddsutrustning. Det man ville uppnå gav man inget stöd för, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande för Vårdföretagarna till SVT.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson tillbakavisar kritiken och påpekar att det är regionernas ansvar att se till att smittskyddsråden blir anpassade för den kommunala vården.

– Det är tufft att få kritik men det går inte att komma ifrån att det finns stora kvalitetsbrister och det är klart att det påverkar säger Johan Carlson till SVT.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se