Kontakta oss

INRIKES

Hemlösa EU-migranter protesterar i Malmö

Publicerat

den

bostadsökes
MALMÖ
| Just nu demonstrerar romska och utsatta EU-migranterna utanför Stadshuset i Malmö! Under parollen BOSTAD SÖKES vänder de sig till både kommunen och allmänheten i Malmö. EU-migranterna delar ut flygblad med uppmaningar om hjälp att hitta eller skapa lagliga platser att ställa bilar och husvagnar på, och om hjälp med sovplatser, rum eller lägenhet.

Malmö kommun och polisen har gjort allt de kan för att driva bort EU-migranterna från staden.

Läs uttalandet här:
Uttalande från Nätverket för Romers Rättigheter
De romska och utsatta eu-migranterna manifesterar återigen utanför Stadshuset i Malmö!
Vi stödjer deras kamp för sina rättigheter och för ett bättre liv – och vi uppmanar hela Malmö att återigen visa massivt stöd och solidaritet!

Under parollen BOSTAD SÖKES vänder de sig till både kommunen och allmänheten i Malmö. De delar ut flygblad med uppmaningar om hjälp att hitta eller skapa lagliga platser att ställa bilar och husvagnar på, och om hjälp med sovplatser, rum eller lägenhet.

Förra veckan stängde både Johanneskyrkan och Kontrapunkt, båda under hot om höga straffavgifter från Malmö Stad. Kommunens tremånadershärbärge (som endast var för 40 personer) stängde redan i mars. Det finns nu alltså ingen boendelösning inomhus kvar överhuvudtaget. Samtidigt går polisen och gatukontoret hårt åt de som parkerar husvagnar eller bilar för att sova i. Det enda alternativ som återstår i Malmö är därför gatan.
Så sent som förra veckan riktade FN:s kommitté för mänskliga rättigheter skarp kritik mot Sverige bland annat för diskrimineringen av romer. Även Europarådet uttryckte sin oro till regeringen i januari och uppmanade den att följa sina åtaganden om att inte vräka människor till hemlöshet.

Så här säger några av de som protesterar:
“Inte nog med att kommunen inte erbjuder något alternativ alls nu – de stänger till och med de som finns! Det känns som om de vill göra det omöjligt för oss att ens befinna oss i Malmö.”
“Vi protesterar mot att allting tas ifrån oss. Vi behöver akut hjälp att hitta någonstans att bo. Vi har ingenstans att ta vägen. Vi vill inte sova på gatan eller ställa bilar och husvagnar på platser där de inte får stå. Vi vill bara hitta någonstans att vara som funkar för oss och som funkar för Malmö!”

❋ Hjälp till att hitta uppställningsplatser för husvagnar och bilar!
❋ Hjälp till att hitta rum & lägenheter eller andra inomhusalternativ
❋ Slut upp i protesten och kräv meningsfulla och långsiktiga åtgärder från kommunen!
❋ Kom förbi med kaffe, te, mat och kläder (särskilt underkläder, sockar, mysbyxor och skor)!
❋ Ge pengar i kopparna!
❋ Ge bort din pant!
❋ Köp stödknappar, blommor, tidningar och annat från de som säljer!

Vi hjälper till att ta emot och fördela erbjudanden om husvagnsplatser, bilparkering, rum mm – maila på romersratt@gmail.com!

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons