INRIKES

1990-talets mest våldsamma nazistledare aktiv igen – Agerade skyddsstyrka åt SD

TRELLEBORG| Under flera år ledde han några av Sverige mest våldsamma och militanta nazister under 1990-talet, därefter gjorde han avbön och gick med i avhopparverksamheten Exit. Nu kan Aktuellt Fokus avslöja att den forne nazistledaren har agerat skyddsstyrka åt Sverigedemokraterna och att han återigen är aktiv i den högernationalistiska miljön.

Den före detta nazistledaren Tobias Malvå var en av Sveriges mest farliga och kända nazister under 1990-talet. Malvå gjorde sig känd som ledaren för Nationalsocialistisk Front i södra Skåne. Utöver det var han även en av Sveriges mest våldsamma nazistiska skinheads. under spektakulära former lämnade Malvå livet i den nationella rörelsen och gick in i den statligt finansierade avhopparverksamheten Exit och började föreläsa om sitt liv som militant nazist. Nu kan Aktuellt Fokus avslöja att den före detta nazistledaren återigen har börjat aktivera sig i högerradikala kretsar – Tobias Malvå är en av grundarna av det högerradikala nätverket Soldiers of Odin i Trelleborg.

I Soldiers of Odins insynsskyddade Facebookgrupp har nätverket publicerat gruppfoton där medlemmar ur det självutnämnda medborgargardet poserar med sina svarta medlemsjackor. På bilden syns Tobias Malvå iklädd medlemsjacka och en svart mössa med Soldiers of Odins förkortning, SoO inbroderat i pannan. Sedan en tid tillbaka är Malvå boende strax utanför Trelleborgs kommun.

sootrbg1

sootrbg3

Skyddsstyrka åt Sverigedemokraterna

Flera oberoende källor i och omkring Sverigedemokraterna och den nationella rörelsen i Skåne bekräftar att Malvå har varit synlig vid flera SD-arrangemang i Skåne. I samband med Sverigedemokraternas demonstration mot invandringen i Trelleborg den 17 oktober förra året syntes till på platsen tillsammans med flera personer som var aktiva nynazister på Trelleborgs gator under 1990-talet. Några veckor senare ska människor ur samma krets ha deltagit på ett sverigedemokratiskt torgmöte i Helsingborg.

Enligt aktiva sverigedemokrater i Skåne har det varit meningen att partiet ska ha “några tuffa killar på plats” om SD skulle råka störas av antifascister. Beslutet ska enligt Aktuellt Fokus källor inte vara förankrat i partiets riksorganisation.

Aktuellt Fokus granskning visar även att den lokala SD-sympatisören Linus Madsen tog initiativ till ett medborgargarde i november 2015. Initiativet fick snabbt spridning bland hundratals trelleborgare och kort därpå gick lokala SD-politiker in i initiativet. Samordningen skedde via Facebook och ett antal vandringar har genomförts i centrala Trelleborg. Idag är initiativet snarast en rekryteringsplattform för SD-Trelleborg. Gatupatrulleringen har mer eller mindre överlåtits helt till Tobias Malvå och Soldiers of Odin i Trelleborg – Ett nätverk som Linus Madsen har stöttat på sociala medier.

Stöttade internationell terroristgrupp

Tobias Malvå började sin bana som ung skinhead i skånska Hörby. Efter flera uppmärksammade våldsdåd flyttade han till Trelleborg och anslöt sig till det lokala skinheadsgänget som han snabbt kom att bli ledare för. Nationalsocialistisk Front (NSF) bildades i Karlskrona 1994 och hade bland annat Vitt Ariskt Motstånd som förebild. Tobias Malvå och flera andra nazistiska skinheads från Trelleborg och Vellinge var med att starta upp NSF:s andra avdelning med säte i Trelleborg. Kort därpå följde Nynäshamn, Helsingborg, Staffanstorp och bland annat Klippan och NSF kom att bli Sveriges största nazistorganisation.

malva3

Tobias demonstrerar 1996

Förutom verksamheten inom NSF var Malvå även en tidig supporter av den internationella terrororganisationen Combat 18. Organisationen har krävt flera dödsoffer runt omkring i Europa och har bland annat sprängt spikbomber i centrala London. Under åratal agerade han och Trelleborgsavdelningen skyddsstyrka åt NSF och andra nazistiska grupperingar både i Sverige men också i Danmark och Tyskland. Utöver det var han även delaktig i att anordna en rad vit makt konserter i södra Sverige för bland annat det militanta nätverket Blood and Honours räkning.

tobiasmalvå2

Tobias i Kravaller i Danmark 1996

1999 fälldes Malvå för grova hot mot den moderata politikern John Johansson. Bilder där en maskerat Malvå poserande med en AK4 och texten “Vi dömer dig och din familj till döden för förräderi mot fosterlandet” hade skickats till John via brev.

tobiasmalvå

“Jag hoppade en kille jämfota med mina kängor i huvudet”

Tobias Malvå är dömd för en rad våldsdåd. I en dokumentär om skånska nazister aktiva under 1990- och i början av 00-talet förklarade Tobias sin förkärlek till våld. Trots att han enligt egen utsago hade varit nykter i två år ansåg han att våld var något roligt. Inför kameran förklarar han skrattandes hur han med kängor hoppade jämfota på en annan människas huvud. När intervjuaren frågar varför svarar Tobias att han tyckte att killen såg ut som en kommunist och att han trodde att personen ifråga hade skrattat. Enligt Tobias höll offret på att dö av sina skador.

– Han fick ju däng, han skrattade ju inte längre.

Började på Facebook

Aktuellt Fokus granskning visar att Tobias Malvå började aktivera sig på nytt via framförallt antiziganistiska och SD-vänliga Facebookgrupper. I takt med att samhällsklimatet har blivit mer högervridet och samhällsdebatten blivit allt mer uppskruvad har Malvå tagit upp sitt tidigare politiska engagemang igen. Den här gången är det däremot inte i öppet nazistiska organisationer. Numera är det nätverket Soldiers of Odin och Sverigedemokraterna.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

11 kommentarer

11 Comments

 1. Johan Andersson

  2016-10-02 den 07:00

  Tobias är sjukpensionär pga psyke fattar inte att F kassan kan stötta en sådan idiot , jag vet inte vem han är men läser pratar med folk har han barn och kan ej förstå mamman som lämnar sina barn till en sådan dåre . Tror han hade hus i Klippan men kanske sålt de eller hyr ut det svart bara hoppas myndigheter kollar hans affärer

 2. Sixten

  2016-04-18 den 16:00

  Varför inte texta inslaget! Han behöver lära sig prata svenska. Varför inte en SFI – kurs? Vi är för skonade av SD-are i Norrbotten i kommunfullmäktige. Dom har inte mycket att berätta för väljarna valet 2018. De sitter mest och skämmer ut sig på KF-mötena.

 3. Pingback: Här ljuger SD-politikern Annyca von Löfwendahl om nazistnärvaron – Aktuellt Fokus

 4. Pingback: Soldiers of Odin höjer säkerheten efter bråk med Bandidos MC – Aktuellt Fokus

 5. TRBG

  2016-04-05 den 22:06

  Minns de där mupparna från 90-talet. Att de fortfarande orkar hata och springa runt som småungar är helt otroligt.

 6. Tore Martinsson

  2016-04-05 den 19:17

  Dessa individers ända bidrag till Sverige är att dom haft turen att bli födda svenskar. Skulle dom föra den svenska folkstammen (?) vidare skulle vi snart dö ut på grund av inavel. Att försöka bilda dom är en utopi. För bildning kan ju allvarligt skada deras fördomar. Och så går människor omkring och oroar sig för muslimska terrorister när vi har dessa grupper som är som en tickande bomb.

 7. KLT

  2016-04-05 den 13:27

  Bra att ni visar på kopplingen mellan våldshögern -> Soldiers of Odin och Sverigedemokraterna. De håller alla varandra i handen.

  • Henrik

   2016-06-25 den 23:43

   perfekt
   behövs

 8. Volvo

  2016-04-05 den 13:06

  Exits avradikalisering verkar ju ha funkat sådär. Ska folk som Malvå patrullera gatorna så lär det knappast bli tryggare.

 9. Rickard

  2016-04-05 den 12:33

  Malvå lämnade ju den nationalistiska rörelsen och drev ju det statligt finansierade Exit i Helsingborg efter det. Det här visar ju en solklar koppling mellan Exit och SOO! Är Exit bara en fasad för SOO eller är SOO en avhopparorganisation?

 10. Bosse

  2016-04-05 den 08:05

  Bra avslöjande. Visar vad soldiers of odin är för några!

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp