Kontakta oss

INRIKES

Hitlerhyllande SD-lärare avstängd efter bristande vandel

Publicerat

den

Foto: News Öresund - Johan Wessman / Sverigedemokraterna Nynäshamn

NYNÄSHAMN   Hitlerhyllande SD-politikern Rebecca Ädel tas ur tjänst som tjänst som lärare. Kommunen undersöker om hon har spridit högerextrem propaganda under undervisningen.

I fredags avslöjade Expressen och Expo att SD-politikern och läraren Rebecca Ädel spridit nazistisk propaganda på nätet under flera år. Ädel hade bland annat varit aktiv på det numera nedlagda högerextrema forumet Nordisk.nu, samt skrivit artiklar för nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen som klassas som en terroristorganisation av svenska terrorforskare.

Till en början blånekade Rebecca Ädel åt uppgifterna, men senare under fredagseftermiddagen erkände hon och avgick från sina politiska uppdrag i Nynäshamns kommun.

Nu kommer slag mot den Hitlerhyllande SD-läraren. Under tisdagen meddelade Nynäshamns kommun att Rebecca Ädel även tas ur tjänst som lärare, anledningen är för att Nynäshamns kommun har inlett en undersökning mot henne. Kommunen ska bland annat undersöka om Rebecca Ädel har uttryckt högerextrema åsikter i samband med att hon har undervisat.

– Även om vi på Nynäshamns kommun tar kraftfullt avstånd från de uttryck och åsikter som den här medarbetaren tidigare ska ha yttrat behöver vi få klarhet i om och i så fall på vilket sätt detta kan ha skett i medarbetarens nuvarande roll som pedagog, säger Pär Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Bristande vandel

En av de största anledningarna till att Rebecca Ädel avgick var inte för de högerextrema budskapen hon spridit. Det var snarare för att hon hade ljugit för både partiet och pressen på samma gång. Inom Sverigedemokraterna ska alla politiska kandidater skriva under en så kallad ”vandelsförsäkran” där kandidaterna intygar att dom är ostraffade och förväntas vara öppna och ärliga om gamla synder som till exempel kopplingar till extremistmiljöer. Enligt uppgifter till Aktuellt Fokus hade Rebecca Ädel skrivit under SD:s vandelsförsäkran men utelämnat sina tidigare kopplingar till bland annat Nordiska Motståndsrörelsen. Något som har stuckit  i ögonen på andra medlemmar i SD Nynäshamn.

Nazistisk terrororganisation

Nordiska Motståndsrörelsen är ett öppet nazistisk parti som har legat bakom en mängd våldsdåd och attacker på oliktänkande, ickevita, fackförbund och HBTQ-personer. 2017 dömdes tre NMR-medlemmar för inblandning i en serie bombdåd i Göteborg. Flera av NMR:s medlemmar är dömda för dråp och mord.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp råder det inga tvivel om att Nordiska Motståndsrörelsen är en terrorgrupp.

– Det är definitivt en terrorgrupp. Dels vad det gäller ideologi, att man vill störta demokratin och införa ett nationalsocialistiskt styre, dels att man har paramilitära aktiviteter och vapengömmor. Tydligast blir det väl efter händelserna i Göteborg där tre individer med kopplingar till NMR skulle spränga flyktingboenden. De uppfyller rekvisiten för en terrorgrupp, säger Magnus Ranstorp till Dagens ETC.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons