Kontakta oss

UTRIKES

Kopplingar mellan polska regeringspartiet och gripna polska högerextremister

Publicerat

den

NYNÄSHAMN/POLEN| Det råder frågetecken kring de högeraktivisterna som greps misstänkta för att ha förberett en attack mot ett flyktingboende i Nynäshamn. Männen greps beväpnade med tillhyggen och nu i efterhand försöker högerradikala krafter tona ned männens politiska kopplingar.

De polska aktivisterna greps bland annat med järnrör och polisen misstänker att männen även hade planerat en mordbrand. Flera av de gripna är polacker boende i Polen men enligt Aktuellt Fokus källor ska flera polska högerradikala även bo i Stockholm med omnejd. Somliga arbetar inom byggindustrin medan andra studerar.

Efter gripandet har en rad rykten börjar florera kring polisens tillslag. Enligt den alternativa högersajten Nyanser ska män på det aktuella flyktingboendet sextrakasserat en ung polsk kvinna på ett pendeltåg samma dag. Något som ska föranlett den planerade attacken. Liknande uppgifter kom ut i media redan dagen efter gripandet av polackerna.

nyanser1

Nyanserat påstår att media inte har några belägg för att kalla de gripna för högerextremister.

Finns ingen polisanmälan

När Aktuellt Fokus undersöker ryktena som Nyanser och andra sajter har publicerat visar det sig att någon anmälan om sexbrott aldrig har gjorts. Istället visar det sig att ryktena har spridits via högerradikala Facebookgrupper för polska medborgare i Sverige. Sajten Nyanser påstår sig däremot ha intervjuat den utsatta kvinnan och hennes mamma. Enligt intervjun ska de ha valt att inte polisanmäla brottet på grund av att polisen ska ha gripit polska högeraktivister efter en attack mot antirasister i samband med det SD-kopplade initiativet ”Folkets demonstration” helgen före.

”Mamman och och den utsatta kvinnan berättar för Nyanser att de aldrig polisanmälde händelsen då de upplevde att svenska polisen aldrig skulle ta deras uppgifter för sanna, med anledning av händelserna i Stockholm, där polacker utmålats som högerextremister.”

När Aktuellt Fokus gräver vidare i ryktet visar det sig att ryktet började spridas av högerradikala polacker från första början. En av de som spred det vidare var Kamil Ryba, ledare för den antimuslimska organisationen Swedish Defense Leauge. Ryba har tidigare gjort sig känd för att ljuga ihop historier och publicera dem som ”avslöjanden” på sin privata blogg.

ryba2

Har samarbete med fascister i Sverige

I Sverige har polska fascister och högerradikala krafter organiserat sig politiskt. Sedan åtminstone 2010 har polska aktivister haft kontakt med svenska meningsfränder inom den neofascistiska organisationen Nordisk Ungdom. Bland de gripna polackerna i Nynäshamn finns bland annat kopplingar till högerradikala sällskap på Facebook. Polacker med kopplingar till sällskapet deltog bland annat i den sista Salemmanifestationen i södra Stockholm 2010.

Efter den SD-kopplade manifestationen ”Folkets demonstration” greps tre polska aktivister för att ha attackerat antirasister. Även dessa återfanns bland de gripna i Nynäshamn. I skrivande stund har svenska fascister och högerradikala nationalister valt att sprida vidare de obekräftade ryktena för att rättfärdiga den planerade attacken mot flyktingboendet. Anledningen är för att man vill tona ned de politiska kopplingarna och låta männen framstå som en grupp arga polska män istället för en grupp politiskt övertygade aktivister.

Kopplingar till polska regeringspartiet

Aktuellt Fokus har talat med polacker med insyn i det polska samfundet i Stockholm. Utöver det har vi även talat med personer med insyn i den högerradikala miljön. Den sammantagna bilden är att det rör sig om organiserade aktivister med kopplingar till det nationalkonservativa regeringspartiet PiS, Lag och Rättvisa.

Det nationalkonservativa partiet har enligt uppgift startat upp verksamheter i flera europeiska länder inklusive Sverige. I samband med att den polska demokratirörelsen ”Kommittén till demokratins försvar” arrangerade en demonstration utanför polska ambassaden i Stockholm dök anhängare till PiS upp och arrangerade en motdemonstration tillsammans med den neofascistiska organisationen Nordisk Ungdom. På plats deltog bland annat ledande personer inom den fascistiska gatumiljön i huvudstaden. I motdemonstrationen skanderades flera hatiska och antisemitiska slagord.

Verksamheten och organiseringen har bland annat skett via organisationen ”Stowarzyszenie Patriotów Polskich w Szwecji”, (Sällskapet för polska patrioter i Sverige). Enligt människor i det polska samfundet ska gruppen ha starka kontakter till katolska trossamfund. På senare tid har alltfler röster börjat höjas om de högernationellas tilltagande radikalism. Enligt Aktuellt Fokus källor ska personer ska ha ifrågasatt aktivisternas egentliga syfte.
Organisationen har i sin tur börjat bilda undergrupper. På Facebook har man bland annat organiserat polska medborgare under namnet ”Semper Fidelis Stowarzyszenie Patriotów Polskich w Szwecji”. Semper Fidelis är en latinsk fras som används inom rad militära förband i världen.

polsk1

De polska högernationalisterna har fått gedigen hjälp av svenska fascister och högerradikala meningsfränder och kontakterna med svenska extremister har man haft sedan 2010 då polska aktivister boende i Sverige deltog i den sista Salemmanifestationen i södra Stockholm tillsammans med Nordisk Ungdom.

polsk1fd

Wieslaw Wypych i blå halsduk och randig mössa under Folkets Demonstration.

Före PiS kom till makten i Polen deltog de polska aktivisterna på få offentliga framträdanden i Sverige. Men med nya resurser i ryggen och mer intensiv högerradikal mobilisering i Sverige har flera aktivister knutna till det polska nätverket synts vid demonstrationer, aktioner och våldsamheter. En av de aktivister som har utmärkt sig är Wieslaw Wypych. I samband med det SD-kopplade initiativet ”Folkets demonstration” greps Wieslaw Wypych i samband våldsamheter. Wieslaw Wypych var även en av de 14 gripna i Nynäshamn och har kontakter med svenska neofascister i Nordisk Ungdom.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se