Kontakta oss

KULTUR

Nya eliten vill censurera karikatyrbilder på politiker

Publicerat

den

dkhögerDANMARK| Samma politiker som försvarade de danska karikatyrteckningarna på profeten Mohammed med argument som ”man måste få skämta om allt”, vill censurera The Guardians karikatyrteckningar på politiker.

Talmannen i det danska Folketinget, Pia Kjaersgaard kräver att den brittiska tidningen The Guardian ska plocka bort en skämtteckning som tidningen låtit publicera. Teckningen jämför statsministern Lars Lökke Rasmussen med nazism, något som har kommit att reta upp de politiker som anser att det är helt okej att jämföra muslimer med terrorister. Den kända högerpolitikern anser även att tidningen ska be om ursäkt för att de publicerade satiren ifråga.

Förutom den danska talmannen i Folketinget som även är före detta partiledare för de borgerliga nationalisterna i Dansk Folkeparti har även fler högerpersonligheter i landet blivit kränkta av den engelska satiren. Lobbyorganisationen Dansk Industri som är knutet till Danmarks motsvarighet till Svenskt Näringsliv gick ut i ett pressmeddelande där de tog avstånd från satiren och kallade teckningen för ovärdig.

Den liberala toppföreträdaren Jakob Ellemann-Jensen från Venstre rasade mot satirteckningen i danska medier. Bland annat kallade han teckningen för historielös och osmaklig. Ellemann-Jensen har tidigare gjort sig känd för att ha påstått att flyktingar reser med privatplan till Sverige för att söka asyl i Danmark.

Karikatyrbilden som föreställer statsministern som en uniformerad nazist uppstod som en reaktion mot att högerstyret i Danmark har röstat igenom en lag som innebär att polisen ska beslagta arvegods och smycken från asylsökande. Under nazismen stal nazisterna mängder med tillhörigheter från judar, romer och andra som inte var välkomna under det nationalistiska styret.

Den samlade högern i Danmark som tidigare har hyllat rasistiska nidbilder och kränkande karikatyrer kräver nu censur och inskränkningar i yttrandefriheten när satiren slår mot politiker.

venstrenazi

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se