Kontakta oss

INRIKES

Nazistisk mobilisering inför ”Folkets Demonstration”

Publicerat

den

STOCKHOLM| Sedan hösten har den högerradikala Folkets Demonstration hållits på Sergels Torg i centrala Stockholm. Syftet med demonstrationen är att skapa en allmän högerradikal proteströrelse. Bakom initiativet står ett flertal personer aktiva i sfären kring Avpixlat. Under morgondagen får demonstrationen dessutom uppbackning av nazister.

Pegidarörelsen och Avpixlat

Från början var de bara runt 70 personer. De allra flesta hade synts till vid Jan Sjunnessons föreläsningsserie i folkrörelsebyggande politiska strategier. En föreläsningsserie som bland annat resulterade i Sjunnesson och Avpixlatsfären ville göra politisk praktik av sina strategier.

De som har styrt upp strukturen kring Folkets Demonstration är emellertid samma personer som har försökt styra upp verksamheter kring hatgrupperna på Facebook de senaste åren. Men även de som organiserade och dök upp på den massmediala pr-aktionen Järvapride. Det vill säga ungefär samma personer som försökte implementera Pegida i Sverige. Detsamma gäller de personer som uppmanade till antitiggeridemonstrationer över hela landet. Samtliga arrangemang med undantag för Järvapride har floppat eller dött ut på grund av splittringar efter personkonflikter. Nu ger man järnet på Folkets Demonstration.

Från början såg Folkets Demonstration ut att bli likadan flopp som Pegidarörelsen. Endast 70 personer dök upp första gången och med sig hade de plakat med diverse obsceniteter och syntes knappt överhuvudtaget. Man försökte sig på en demonstration i Göteborg men då floppade initiativet rejält. Trots det fortsatte man försöka dra folk till regelbundna protester mot regeringen, invandringen och allt annat som de finner fel i samhället.

Som mest har Folkets Demonstration dragit runt 500 personer och inför nästa demonstration som hålls imorgon lördag på Norrmalmstorg i Stockholm har arrangörerna hårdsatsat på att nå ut på sociala medier. I var och vartannat kommentarsfält i de högerradikala grupperna på Facebook postar anhängare reklam och försöker koordinera resor från andra delar av landet.

Partipolitiskt koppling

Folkets Demonstration betonar att de är partipolitiskt och ideologiskt obundna. Trots det är banden till den organiserade SD-miljön tydlig. Ett av de mer kända ansiktena bakom initiativet är Avpixlats Jan Sjunnesson.

Jan Sjunnesson var tidigare chefredaktör för Sverigedemokraternas nyhetstidning på nätet, Samtiden. Numera är han involverad i sfären kring Avpixlats till stora delar slutna redaktion. Avpixlat är även direkt knuten till Sverigedemokraterna via riksdagsmannen Kent Ekeroth.

Ingrid Carlqvist kommer att tala under morgondagens demonstration. Ingrid Carlqvist är en högerjournalist som rör sig i kontrajihadistiska kretsar. På sociala medier är hon känd för verklighetsfrämmande utspel om muslimer och rasideologi. Den 7 oktober förra året kunde Aktuellt Fokus avslöja att Sverigedemokraterna hade fört över 130 000 kronor till Ingrid Carlqvists konto. Numera åker hon runt och föreläser för SD-avdelningar.

Jordan Helena Cansington går under pseudonymen Jennifer Black. Cansington använder sig av en rad alias och är djupt insyltad i den högerradikala miljön på sociala medier. Dessutom har hon försökt ta sig in i Sverigedemokraterna. Något som misslyckades då hon ansågs kunna åsamka partiet skada. Sverigedemokraterna har sedan länge bedrivit omfattande åsiktsregistrering på motståndare och sympatisörer i syfte att skapa sig politiska fördelar. I Cansingtons fall resulterade det i den i en hel rapport, den så kallade Raxton-rapporten.

Johan Widén är SD-politiker från Enköping. I november kunde Expo avslöja att han var en av personerna bakom initiativet. Johan Widén är även han djupt involverat i de högerradikala nätverken på sociala medier.

Protesterna är allt som ofta riktade mot Stefan Löfvén, en person som ironiskt är ansvarig för att ha genomdrivit den flyktingpolitik som SD har krävt för att normalisera det parlamentariska läget sedan valet 2014. Något som tvingade fram den decemberöverenskommelsen mellan Allianspartierna och regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna. En överenskommelse som sedan bröts av Kristdemokraterna.

Nazister, fascister och radikala etnonationalister

Till helgens demonstration kommer den högerradikala demonstrationen få uppbackning av ytterligare grupper. Den nazistiska radiokanalen Motgift har uppgett att de kommer vara på plats. Radio Motgift drivs av trion Dan Eriksson, Jonas De Geer och Magnus Söderman. Samtliga med ett förflutet i det numera nedlagda fascistiska partiet Svenskarnas Parti.

Magnus Söderman har ett förflutet som en av ledarna inom den militanta nazistorganisationen Svenska Motståndsrörelsen. Inom SMR verkade han som en agitator åt det nazistiska partiet. Under flera år var han nazistpartiets ledande frontfigur.

Dan Eriksson var en av de ledande medlemmarna i före detta Nationaldemokratisk Ungdom och tidningen Info14 som gjorde sig kända för allmänheten då de hyllade de nazistiska polismorden i Malexander. Förutom Info14 var Dan Eriksson även involverad i det våldsamma nätverket Fria Nationalister.

Jonas De Geer har sin bakgrund som grundare av den radikalkonservativa tidskriften Salt. Sedan dess har han gjort en resa där han bland annat har skrivit för Nationaldemokraternas före detta tidning Nationell Idag. Varit talare för Salemmanifestationen och andra arrangemang knutna till den etnonationalistiska rörelsen.

Radio Motgift skiljer sig från andra webradios utifrån den aspekten att det även finns en lös rörelse knuten kring sajten och sajtens forum. I forumet försöker man implementera en ny oberoende aktivistform som går ut på nationalisterna i forumet ska självorganiseras. Med Motgift som plattform kan de radikala aktivisterna organisera sig kring olika arrangemang – som exempelvis Folkets Demonstration där medlemmarna i forumet peppar varandra och uppmanar varandra att åka dit med plakat där man likställer flyktingar med våldtäktsmän.

Förutom Radio Motgift kommer även organisationen Nordisk Ungdom ställa upp i demonstrationen. Organisationen har tidigare gjort sig kända för att ha satt upp gravkors i rabatten hos en författare i södra Stockholm. Gruppen har även beskrivits som fascistisk av Sverigedemokraterna.

Så sent som för några månader sedan arrangerade organisationens toppskikt en våldsvandring vid Slussen i centrala Stockholm. Något som ledde till att toppföreträdaren Emil Christian Mattsson Lewicki greps efter att nationalisterna hade misshandlat två tonårstjejer som försökte skydda hemlösa. Flera ur Nordisk Ungdoms aktivister har sin bakgrund i Svenskarnas Parti, Nationaldemokraterna och det våldsamma nätverket Fria Nationalister.

Kan innebära förändringar för Folkets Demonstration

De rasideologiska nationalisternas planerade närvaro innebär en förändring i Folkets Demonstration som försöker ge sken av att vara ett politiskt oberoende initiativ för alla. Skulle demonstrationen plötsligt få ett uppsving och domineras av människor knutna till den radikala rasideologiska miljön kommer den bilden vara svår att upprätthålla för allmänheten.

Om Folkets Demonstration riskerar att tas över av den organiserade rasideologiska miljön och förvandlas till ett nytt Folkets Marsch i Stockholm är högst oklart. Människorna bakom Folkets Demonstration har redan informella samarbeten men många SD-sympatisörer ger uttryck för arbetarvänliga åsikter och tar avstånd från antidemokratiska rörelser, något som leder till att en nazistisk dominans skulle kunna innebär betydligt mindre besökare. Vid minst en tidigare demonstration har arrangörerna fått säga till fascistiska Nordisk Ungdom att ta undan sina flaggor eftersom andra demonstrationsdeltagare har känt obehag.

Den rasideologiska miljön är splittrad om stödet till Folkets Demonstration. Hälften menar att Folkets Demonstration är för högervridet och knutet till Avpixlatsfären och den kontrajihadistiska rörelsen. Något som går stick i stäv med den etnonationalistiska övertygelsen som den rasideologiska miljön bygger sina respektive synsätt på. Andra hälften menar att fenomenet kan växa och bli en framtida rekryteringsbas och att demonstrationen är bra utifrån ett PR-perspektiv.

Hur arrangörerna och demonstrationsdeltagarna ser på den kommande närvaron av nazister och fascister är för närvarande oklart.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se