Kontakta oss

UTRIKES

Danska socialister kräver demokratikommission efter avslöjanden om makteliten

Publicerat

den

enhedslistenvälfärd

DANMARK | Mitt under brinnande valrörelse föreslår nu det danska socialistpartiet, Enhetslistan en rad samhällsförändringar med syftet att bredda demokratin och motverka den kapitalistiska makteliten.

I ett pressmeddelande tar Enhetslistan upp den nyutkomna boken, ”Makteliten – Hur 423 danskar styr landet”, en bok som har kommit att chocka delar av det danska samhället. Boken ”Makteliten” bygger på forskarna Anton Grau Larsen och Christoph Houman Ellersgaards arbete med att kartlägga Danmarks elitnätverk bestående av inflytelserika kapitalister och styrelseproffs som trots att de inte är folkvalda styr stora delar av det danska samhället. Boken har rönt stor uppmärksamhet i dansk media, bland annat skriver liberala Jyllands Posten följande: ”Ny bog har kortlagt, hvem der sidder på magten i Danmark. Det er en kerne af 423 mennesker, hvor mere end halvdelen findes i dansk erhvervsliv. Men de små- og mellemstore virksomheder står uden for døren, konkluderer ”Magteliten”.”

Danska DR1 gjorde även ett 11 minuter långt inslag om boken där de bägge forskarna intervjuades och tilläts presentera sin omfattande forskning.

https://www.youtube.com/watch?v=ZkgfrHRZ2II


Enhetslistan kräver demokratikommission

Med anledning av den fakta som presenteras svart på vitt av forskarna bakom Makteliten kräver de danska socialisterna i Enhetslistan nu en demokratikommission. I sitt pressmeddelande skriver man bland annat följande;

Bogen ”Magteliten – Hvordan 423 danskere styrer landet” dokumenterer overbevisende, at Danmark er domineret af en overraskende lille gruppe på kun ca. 0,01 pct. af befolkningen. Magteliten har markant indflydelse på samfundsudviklingen, selvom den for størstepartens vedkommende ikke har noget demokratisk mandat. Samtidig er den præget af en konsensus, som særligt tilgodeser de store virksomheders interesser.

På den baggrund foreslår Enhedslisten, at en ny regering hurtigt nedsætter en demokrati-kommission, der kan komme med forslag til, hvordan magtkoncentrationen kan brydes. Her og nu foreslår partiet, at regeringsnedsatte udvalg og kommissioner fremover skal have en bredere repræsentation, så det ikke er de samme personer, som går igen.


Vill bredda demokratin

Enhetslisten säger att de kommer föreslå att den nya regeringen ska inrätta en bred kommission vars uppgift är att till fullo undersöka obalanser i demokratin och rekryteringen till makteliten samt göra politiska rekommendationer för att motverka maktkoncentration. Enhetslistan föreslår bland annat att breddad rekrytering till statliga kommissioner, regeringsuppdrag och statliga styrelser. Maxgräns för antalet elitposter i styrelser för företag med över 35 anställda. Offentliga val för uppdrag som påverkar medborgarna, exempelvis inom universitetsvärlden med mera. Karenstid mellan maktelitens topposter för att motverka korruption.

Tystnad från övriga partier

Samtidigt som debatten rasar i de danska hushållen och Enhetslistan kräver en demokratikommission har Socialdemokraterna och övriga regeringspartier valt att lägga locket på. Högerpartierna med Dansk Folkeparti i spetsen har även de valt att lägga locket på. Dansk Folkeparti som spås göra ett rekordval den 18 juni vill hellre tala om gränskontroller och hur man ska jaga långtidsarbetslösa istället för att bekämpa arbetslösheten.

Enhetslistan bildades 1989 som en valallians mellan Venstresocialisterne, Danmarks Kommunistiske Parti och Socialistisk Arbejderparti. Partiet sitter i opposition mot den sittande regeringen som leds av Socialdemokraterna. Enhetslistan har gått kraftigt framåt de senaste åren. Vid senaste folketingsvalet fick partiet 6,7 procent av väljarnas förtroende. I kommunvalen 2013 gick partiet kraftigt framåt över hela landet. I huvudstaden Köpenhamn dubblade man nästan antalet röster och blev andra största parti efter Socialdemokraterna med över 19 procents väljarstöd i ryggen.

Pressmeddelandet i sin helhet finner du här.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se