Kontakta oss

UTRIKES

Human Rights Watch: ”Ockupationsmakten Israel förhindrar vårt arbete”

Publicerat

den

PALESTINA| Ockupationsmakten Israel får skarp kritik av människorättsgruppen Human Rights Watch för att de hindrar organisationens arbete med att utreda brott mot mänskliga rättigheter.

Människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) anklagar ockupationsmakten Israel för att hindra organisationens anställda från att resa in och ut ur den palestinska Gazaremsan skriver nyhetsbyrån AFP.

I ett pressmeddelande skriver HRW att Israel systematiskt stoppar människorättsarbetare vid gränsen till Gaza, även när den israeliska säkerhetstjänsten inte har några invändningar mot de enskilda personerna.

Gazaremsan har varit föremål för en israelisk blockad i nästan ett årtionde. Även grannlandet Egypten har stängt sin gräns till Gaza. Isoleringen av Gaza har stärkt den islamistiska rörelsen Hamas position.

Parallellt skärpte nyligen den palestinska islamiströrelsen Hamas reglerna för vilka som får passera gränsövergången Erez från Gaza till Israel, i ett försök att hindra dem som mördade en högt uppsatt Hamas-medlem från att fly Gaza, skriver nyhetsbyrån AFP. HRW kritiserar skärpningen för att drabba unga män som behöver vård i Israel.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se