Kontakta oss

INRIKES

Hundratals asylsökande protesterade mot den nya hårda asyllagen

Publicerat

den

INRIKES| Hundratals asylsökande samlades igår utanför riksdagen i protest mot den nya asyllagen och demonstranterna valde att stanna över natten.

Den nya asyllagen trädde i kraft 20 juli och innebär att det införts temporära uppehållstillstånd och skärpt anhöriginvandring. Lagen gäller retroaktivt och drabbar alla flyktingar som sökt asyl efter 24 november 2015 och ännu inte fått sitt beslut. Lagen kommer även att försvåra anhöriginvandring vilket hindrar återförening av familjer som flytt från kriget.

– Vi är upprörda att man verkställer beslutet retroaktivt. Dessutom är det ojämlikt. Sverige är ju känt för rättvisa och jämlikhet, berättar Mohamed Al-Ali för SVT. Han är asylsökande och samordnare av demonstrationen.

Stannade hela natten
– Jag trodde in i det sista att lagen inte skulle gå igenom men nu blev det så och vi kan inte vara tysta. Vi måste visa att lagen är orättvis, den splittrar familjer och gör människor osäkra och rädda, berättar Rasha Daoud för SVT.

Många av demonstranterna har rest från hela landet. Flera av dem tog med sig tält och sovsäckar och stannade över natten. På facebook har organisationer som Flyktingruppernas riksråd (FARR) och Refugees Welcome visat sitt stöd för manifestationen. Det är ännu oklart om andra aktivistgrupper har slutit upp vid mynttorget.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons