Kontakta oss

INRIKES

Tankesmedjan: ”M hycklar om skolan”

Publicerat

den

INRIKES| Skolpolitiken är ständigt i hetluften men frågan kvarstår vem som bär ansvaret för katastrofen. Tankesmedjan Katalys skriver i en debattartikel att det är Moderaterna som bär det största ansvaret.

Pk-etablissemanget har sedan 90-talet kommunaliserat och privatiserat skolan vilket lett till den enorma segregering som syns i Sverige just nu. Enligt Tankesmedjan Katalys är det hyckleri att Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra går ut med att de vill förhindra vinster i skolorna nu.

Tankesmedjan ser den ökade konkurrensen bland skolorna som den största orsaken till att elevers sociala bakgrund skiljer sig så skarpt mellan skolor. Att kapitalister fick enklare att göra som de ville på marknaden var det till synes få som tänkte inom Alliansen när de drog igång kapitalistvevarna. Resultatet har blivit ett enda stort sorteringssystem som spär på den sociala segregeringen.

Privatiseringen av skolan är sedan Chiles svängning i den egna politiken något som är unikt för Sverige. Tankesmedjan menar i sin debattartikel att moderaterna ska be om ursäkt för sitt uttalande då det var de själva som ville få igenom den politik de nu kritiserar.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se