Kontakta oss

KRÖNIKA

Åt helvete med polisen olika måttstockar!

Publicerat

den

KRÖNIKA| En lokalpolitiker för Vänsterpartiet i Landskrona har utsatts för ett attentat. Han har ett stort hål i ytterdörr efter någon form av sprängmedel. Polisens utredare gör dock klart från början att attacken mot politikerns hem inte vara politiskt motiverat brott. Han är inte sverigedemokrat eller högerextrem. Polisen har flyttat normaliseringsprocessen av högerns våld under flera år och minimerat deras brott till bagateller.

Under natten mot söndagen kastades en sprängladdning in genom brevlådan hemma hos Vänsterpartisten Mohammad Abdulkarim. Polisen har skickat den på analys för att ta reda på exakt vilket typ av sprängmedel det rör sig om. Ett stort hål sprängdes i dörren. En del av brevlådan slungades ut i lägenheten och slog upp ytterligare ett hål i en annan vägg. Det var troligtvis någon form av fyrverkeripjäs skriver lokal media.

Polisen tror inte att sprängningen har ett politiskt motiv. Ingenting tyder på det i nuläget säger polisens utredare till HD. Enligt information som Aktuellt Fokus fått av lokala källor i Landskrona ska det inte finnas ett politiskt brott, men det är för tidigt att utesluta. Att polisen avfärdar att det inte finns ett politiskt motiv till brottet med orden ”Han är inte Sverigedemokrat eller högerextrem utan Vänsterpartist, det talar emot att det skulle vara politiskt motiverat. Han är ingen spektakulär politiker, han är inte vild i sina uttalanden”. Det knyter sig i magen på mig.

När 14-årige John Hron 1995 låg där på marken och stampades i huvudet av en grupp nazister. Spottade på honom. Hoppade på hans huvud. Skriker nazistiska slagord. Om man skulle använda samma logik som polisens utredare i Landskrona, var inte mordet på John Hron heller ett politisk motiverat brott. John Hron var inte Sverigedemokrat eller högerextrem. Han var bara en vanlig kille som nazisterna ansåg inte skulle få leva.

Ännu ett offer för den nazistiska och högerextrema våldet, Björn Söderberg, fackligt aktiv syndikalist, mördades 1999. Han avslöjade att nazister fått fackliga uppdrag på hans arbetsplats. Nazistens kompisar skickas för att hämnas. Efter ett gräl skjuts han med flera skott, bland annat i huvudet, utanför dörren till sin lägenhet i Sätra i Stockholm. Mordet på Björn Söderberg var inte heller med utredarens logiska tankebana ett politiskt motiverat brott. Björn var inte Sverigedemokrat eller högerextremist. Han var en kämpande fackligt aktiv man som slogs mot nazismen, för ett rättvisare och solidariskt samhälle.

Det är bara två av många som blivit mördade av organiserade aktivister inom högerextrema och högernationalistiska rörelsen. Har vi kommit så långt i normaliseringen av sverigedemokraterna och nazismen att polisen enbart utreder politiskt motiverat brott när det drabbar personer ute på högerkanten? Ändå är det högern som står för våldet.

Sedan 1983 till fram idag har 30-tal mord begått av den högernationalistiska och rasideologiska rörelsen. Många fler har skadat, bär på ärr efter våldet och en rädsla att blivit utsatt. Polisens utredare i Landskrona förminskar alla offer för högerns brutala våld.

Det är dags att börja ifrågasätta polisen hantering av opartiska utredningar av brottsmål och polisen politiska färg. Man väljer att hänga ut ensamkommande flyktingbarn som sexualbrottslingar på en festival vilket sedan visa sig inte stämma. I en annan del av landet marginaliserar man högerns våldsamhet och deras blodiga historia i Sverige med tre meningar.

Slutsatsen blir: är du inte en del av högern kan inte brott vara politiskt motiverat. Får du dörren söndersprängd eller när nazister stampar dig i huvudet på gatan eller Sverigedemokrater hotar dig på nätet. Du är rättslös i ”rättstaten” Sverige. Du tillhör inte polismyndighetens privilegierade grupp, högern.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se