Kontakta oss

INRIKES

Hundratals miljoner i vinst inte tillräckligt – Nu riskerar hemtjänsten försvinna

Publicerat

den

FÖRLUSTER I VÄLFÄRDEN När skattepengarna till vården inte ger tillräckligt mycket i vinst ropar Wallenberg efter nedskärningar.

Wallenbergkoncernens storbolag Investor planerar att göra kraftiga nedskärningar i det skattefinansierade vårdföretaget Aleris. Vårdföretaget, som är ett av Skandinaviens största vårdföretag, har idag drygt 11 000 anställda fördelade över 450 verksamheter i Sverige, Norge och Danmark. Men nu ska det alltså börja skäras i företaget. Anledningen är att Wallenbergkoncernen anser att vårdbranshen inte är tillräckligt lönsam. Enligt siffror från Aleris gjorde företaget över 200 miljoner i vinst – men det är alltså inte tillräckligt mycket.

Delar av den svenska vårdverksamheten är hotad, men exakt vilka områden är ännu oklart. En risk är att hemtjänsten kan läggas ner. Aleris har idag hand om alltifrån hemtjänst och äldrevård till psykiatri. I ett pressmeddelande säger koncernchefen att det pågår en prispress på människors vård och att Aleris kommer genomgå förändringar.

– Vi ser en prispress på flera av våra marknader och arbetar för att parera denna. Vårt arbete med att genomföra Aleris strategiska plan intensifieras nu. Strategin innebär att vi renodlar våra båda verksamhetsdelar sjukvård och omsorg och att beslutsfattandet decentraliseras och flyttar närmare våra kunder, samtidigt som de centrala funktionerna minskas, säger Alexander Wennergren Helm, koncernchef Aleris.

Kritiserar vinstbegränsningar

Bara dagarna före Aleris offentliggörande gick företaget ut och kritiserade regeringen och Vänsterpartiets förslag om att begränsa förlusterna i välfärden.

Skärmdump från Aleris hemsida

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se