Kontakta oss

INRIKES

Socialdemokrater avslöjade som twittertroll

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin 

VAL2018 Socialdemokraterna bekräftar att de utreder medarbetare efter att det uppdagats att de bedrivit politisk smutskastning med ett så kallat trollkonto.

Till SVT bekräftar Socialdemokraterna att de har inlett en intern utredning mot två medarbetare på partikansliet på Sveavägen 68. De två misstänks för att ligga bakom ett fejkat Twitterkonto. Enligt Socialdemokraterna är bägge arbetsbefriade under tiden som utredningen pågår.

Det aktuella trollkontot avslöjades och uppmärksammades av en medarbetare vid Näringslivets Mediaservice som reagerade på att S-tjänstemännen delade satirisk kritik mot Sverigedemokraterna, ett parti som har nära relationer med företrädare för kapitalet. Avslöjandet spreds vidare av den högerpopulistiska nyhetssajten Nyheter Idag vilket fick stor spridning på sociala medier.

Socialdemokraternas första förklaring till trollkontot var att en medarbetare hade sökt på diverse hashtag och därigenom hittat inläggen ifråga – en förklaring som knappast håller. Dessutom försökte Socialdemokraterna bortförklara sig för SVT. SVT skriver:

”När SVT Nyheter i går kontaktade Socialdemokraternas presstjänst och ställde frågor om kontot, var beskedet att partiet inte ägnar sig åt fejkade konton. När vi sedan bad om en intervju dröjde svaret.

Under tisdagen kommer så beskedet att partiet under måndagen inlett en internutredning om kontot och mot två medarbetare, anställda vid partikansliet på Sveavägen.”

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se