Kontakta oss

EKONOMI

Polisen: Gängkriminella tar över välfärdsbranschen

Publicerat

den

EKONOMI En av den organiserade brottslighetens största inkomstkällor är välfärdsbrott. Polisen varnar för att allt fler vårdcentraler och vaccinationsmottagningar tas över av gängkriminella.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur nyliberalismens privatiseringar har lett till att flera branscher tagits över av kriminella. Då uppskattade Nationellt underrättelsecentrum, NUC att gängkriminella lurar till sig uppemot 11 till 27 miljarder årligen av statens pengar i form av välfärdsbrott som möjliggjorts tack vare politikernas reformer om vinster i välfärden.

Nu, två år senare varnar Ekobrottsmyndigheten för att gängkriminella fortsätter att ta över delar av vården.

– Vi ser ju tidiga tecken på att man håller på att ta sig inom hälso- och sjukvården, bedriver vårdcentraler, vaccinationsmottagningar, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, till Sveriges Radio.

Droghandeln är en liten del av gängens ekonomi men i samband med att polisen arresterar gängkriminella för narkotikabrott visar det sig att de ofta också bedriver företag.

– Vi har ju sett att de har ägnat sig åt narkotikahandel, och det är de åtalade för. Men vi ser också att samma personer har bedrivit företag där vi åtalat för skattebrott, där man ägnat sig åt exempelvis konsulentstöd/familjehemsverksamhet, där man fått pengar från kommuner för att ta hand om ensamkommande barn, säger Persson till Sveriges Radio.

Narkotikahandeln långtifrån den största inkomstkällan
Polisen uppskattar att den svenska droghandeln omsätter mellan 1-3 miljarder kronor årligen. Det är långtifrån den största inkomstkällan. Polisen egna rapport visar att fusk med svartarbete är den största inkomstkällan för gängen. Svartarbetet beräknas omsätta uppemot 60 miljarder kronor.

Välfärdsbrottsligheten ligger på en andra plats där polisen beräknar att uppemot 11 till 27 miljarder omsätts. Välfärdsbrottsligheten ligger på delad plats med krogfusk som beräknas omsätta mellan 15-20 miljarder.

Momsfusk, bedrägerier och byggfusk beräknas omsätta 5-6 miljarder vardera. Först på sjundeplats över gängens inkomstkällor hamnar droghandeln.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se