Kontakta oss

I SAMARBETE MED ETT FÖRETAG

Hur ser framtiden ut för 3D-printing

Publicerat

den

Foto: Jonathan Juursema

Vad som kan göras med 3D-printing är inte teoretiskt längre. Det är nu ett krav under tillverkning. För bara några år sedan var fördelarna med 3D-printing spekulativa. Man diskuterade om det fanns ett ekonomiskt eller tekniskt fall att konvertera från traditionella processer med stora volymer till additiva processer.

De påvisbara tidsbesparingarna i design och tillverkning tillsammans med produkter med högre effektivitet har till ett snabbt växande antal användningsfall. 3D-printing är numera en vanlig tillverkningsteknik.

Vad är additiv tillverkning?

3D-printingindustrin består av företag som tillhandahåller produkter och tjänster som kan tillverka en rad produkter. 3D-printing, även känd som additiv tillverkning, skapar fysiska föremål från digital design. Tryckprocessen fungerar genom att lägga ner tunna lager av material i form av flytande eller pulveriserad plast, metall eller cement och sedan smälta samman lagren. Även om det fortfarande är för långsamt att användas i massproduktion, är det en revolutionerande teknik som har potential att förändra tillverkningslogistiken och lagerhanteringsindustrin.

Nedan listar vi de 4 största fördelarna med 3D-printing:

1. Skalbarhet från snabb prototyping till produktion

Användning av 3D-printing för jigs, fixturer och verktyg, bryggproduktion och produktionsdelar har vuxit anmärkningsvärt under de senaste åren. Under den tiden har industrier för tung utrustning och industrimaskiner sett det mesta användningsfallet för jiggar, armaturer och verktyg; hälso- och sjukvården har varit den största adopteraren av bryggproduktion; Ortopedi och industrimaskiner har sett de högsta ökningen när det gäller att använda 3D-printing för produktionsdelar.

2. Göra leveranskedjan mer motståndskraftig genom digitalisering

Om den globala pandemin har lärt oss något är det att globala försörjningskedjor kan vara oförutsägbara. Historiskt har hanteringen av försörjningskedjan fokuserat på kostnader och effektivitet på bekostnad av motståndskraft. Det är inte konstigt att många försörjningskedjor misslyckades med en störning så stor som pandemin – COVID-19:s påverkan på försörjningskedjan kändes i alla branscher, men särskilt inom hälso- och sjukvården. Nu är försörjningskedjans motståndskraft ett centralt mål inom olika branscher.

3. Erbjuder större flexibilitet och mer anpassade mönster

En rådande konsumenttrend som förändrar många branscher är önskan om anpassade produkter. Istället för att köpa ett föremål som tillverkades genom massproduktion, vill kunder oftare ha en produkt som skapas för dem specifikt, utefter deras personliga smak och preferenser.

4. Skapa en mer hållbar framtid med 3D-printing

Slutligen är två av de viktigaste principerna för tillverkning av tillsatser hållbarhet och bevarande. En av de inneboende fördelarna är att avfall reduceras, om inte elimineras. Förutom att minska avfallet sparar 3D-printing också energi. Genom att föra produkter närmare kunden minskar dessutom 3D-printing behovet av att transportera produkter och material, vilket därmed påverkar mängden koldioxid.

Investera i 3D-printingindustrin

Att 3D-printing är en framtidsmarknad är det ingen tvekan om, läs mer om hur du hittar de bästa 3D printing aktier att investera i. Branschen är så ung att den inte har något meningsfullt index. Men resultatet för dessa aktier kan jämföras med den bredare marknaden som representeras av Russell 1000 Index (som representerar 1000 största företagen efter börsvärde i USA). De tre bäst presterande 3D-printing aktierna har dramatiskt överträffat Russell 1000, som har gett en totalavkastning på 33,4% under de senaste 12 månaderna.

 

 

Fortsätt läsa
Annons