Kontakta oss

ARBETSLIV

Förskollärarna förbjöds informera om pågående coronautbrott

Publicerat

den

ÖSTERGÖTLAND    Förskolelärarna fick inte berätta för föräldrarna om pågående coronautbrott förskolan hade coronautbrott. Aktuellt Fokus har pratat med förskoleläraren Anna om pandeminhanteringen inom förskolan. ”Jävligt dåligt”, säger hon.

Vi möts vid Skäggetorp centrum, ett stenkast från förskolan Anna arbetar på. Några barn går förbi och vinkar och ropar ”hej fröken”. Anna som vi väljer att kalla henne är i 30-års åldern och vill inte framträda med namn och bild av rädsla för repressalier från arbetsgivaren. Hon är inte den enda ur personalen som tycker att arbetsgivaren har brustit i pandemihanteringen. Andra ur personalen bekräftar Annas bild men Anna är den enda som vill ställa upp och bli intervjuad.

Historien om pamdemihanteringen i Skäggetorp börjar när smittspridningen blev ett faktum i Sverige våren 2020. En osynliggjord yrkesgrupp som stod i frontlinjen mot det nya coronaviruset var landets förskolepersonal som fick agera lokala epidemiologer i jakten efter snoriga ungar som skulle skickas för att förhindra utbrott bland barn och personal. Förskolorna i Linköping och Skäggetorp var inget undantag. Men när åtgärderna inte räckte till och smittspridningen var ett faktum förbjöds Anna och hennes kollegor att gå ut med att det pågick smittspridning på förskolan. Något som kan ha förvärrat smittspridningen i stadsdelen. När Aktuellt Fokus frågar Anna hur tycker att den M-ledda kommunen har hanterat coronapandemin svarar hon ”Jävligt dåligt”.

Vad tycker du om högerstyrets pandemihantering i Linköping?

– Jävligt dåligt. Jag tycker inte att det har tagits på allvar, det har tystats ner när det varit stora utbrott på förskolor så vi får inte ens gå ut till föräldrarna och berätta när vi har smittan.

Dom sätter munkavle på er alltså?

– Vi får inte säga någonting. Enda gången vi får berätta om det är ifall det är någon typ av smittspårning på förskolan, om någon i personalen varit på plats och haft symptom. Fram tills i slutet av februari var det fortfarande tillåtet för smittade föräldrar att lämna sina barn på förskolan och då hade vi hela tiden några som var smittade och då fanns det ju uppenbarligen smitta på förskolan som gick runt, men det var ingenting vi fick berätta om.

Har ni inte fått meddela föräldrar med barn på förskolan?

– Nej och det antar jag att det är vår rektor som har bestämt det men vi har velat gå ut med det ändå eftersom att det finns barn som har föräldrar eller familjemedlemmar som är i riskgrupp.

Kommunens skyddsutrustning ett skämt

Hela skyddsutrustningen

Först under våren 2021 fick förskolorna i Linköping skyddsutrustning till personalen. Men när utrustningen väl kom bestod av två uppsättningar och var inte ens steril.

Var det här första sändningen ni har fått sen pandemin började?

– Ja det var det.

Hur ser du på det?

– Jag tycker att det är jävligt dåligt när pandemin har pågått i alla fall ett år eller mer. Personalen har varit sjuka i två omgångar i corona, det har gått i vågor och ingen av de gångerna har det tagits några åtgärder över huvud taget. Man tycker ju att det kanske hade varit bra att ha skyddsutrustning innan man har smittan på förskolan.

På bilderna ser man att det låg lösa munskydd i lådan. Munskydd ska ju vara förpackade i en tätförslutande plastpåse, i en liten kartong

– Ja men det gjorde det ju inte i vårt fall.

Inte?

– Nej, det räcker ju med att ta upp lappen i med instruktioner så kan man råka ta på munskydden. Då har du ju tagit på dom och då vet du ju inte vad du har på händerna om du inte har spritat innan.

– Man undrar ju vem det är som har packat det här, har den använt gummihandskar och munskydd för för att förhindra kontaminering eller hur har det gått till?

Vad tänkte du då när ni fick det här? Vad var din reaktion och vad var dina kollegors reaktion?

– Alltså vi blev ju upprörda och det kändes lite konstigt att vi bara fick två uppsättningar skyddsutrustning när vi är så många anställda. Det räcker inte långt, vi skickar ju hem åtminstone två barn om dagen med coronaliknande symptom.

Flera covidsjuka i personalen

Hur har smittspridningen sett ut då bland personal och bland barnen?

– Bland personal, så , vänta jag ska räkna hur många som varit smittade….Säg att runt fem personer har i alla fall testat sig och varit positiva. Det var ju ganska sent vi fick möjlighet att börja testa oss, det var ju nu runt julas och innan dess fick vi ju inte testa oss om vi var sjuka så vi vet ju inte om folk har varit sjuka innan dess med corona.

Har det inte förekommit någon särskild testning för er som jobbar på förskola?

– Nej men tydligen så var det ju så att vi också hade en sån där kod som sjukvårdspersonal har så att man får förtur till test men vår chef har inte gett oss den. I mitten av mars skrev hon på ett mejl att vi inte behövde använda den längre. Vad är det för kod tänkte vi för vi hade inte fått den än?

Hur länge har ni kunnat använda den utan att ni vetat om det?

– Jag vet faktiskt inte.

Har du själv blivit smittad, eller är du rädd för att bli smittad?

– Vad jag vet så har jag själv inte blivit smittad, men det är klart man är orolig, man är ju väldigt utsatt.

Är det så pass ofta?

– Ja, absolut. Det är ett återkommande problem att folk lämnar barn med symptom och låtsas att inte veta om det. Om vi då ska följa föreskrifterna som vi har fått så ska vi ju bära den här utrustningen när vi är i närheten av barn som uppvisar symptom och just detta har vi lyft till vår biträdande rektor. Vi har frågat om när det ska användas, är det när vi upptäcker symptom hos barnen? Svaret var då “Ni får använda ert sunda förnuft, gör en avvägning.”

– Då sa vi att om vi ska använda det så som det står att vi ska använda det så tar det slut på en dag. Vad gör vi då när de är använda? Då sa de “om är de har använts så är dem. Det här var den utrustningen vi fick” Så det är det man har att förhålla sig till.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 (betalningsmottagare k.fredriksson).

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se