Kontakta oss

SPORT/FIGHTING

IBJJF bannlyser BJJ Globetrotters från sina tävlingar

Publicerat

den

FIGHT FOKUS Företaget IBBJF stänger ute organisationen BJJ Globetrotters och deras medlemmar.

International Brazilian Jiu-Jitsu Federation, IBJJF försöker genom namnet framstå som ett internationellt idrottsförbund som sanktionerar tävlingar men är i själva verket ett vinstdrivande företag som ägs av Carlos Gracie JR.

IBJJF ligger bakom majoriteten av de största tävlingarna inom BJJ, och arrangerar både Världsmästerskap och Europeiska mästerskap. IBJJF har också byggt upp ett komplicerat system för möjligheten att delta på deras tävlingar. För att tävla behöver en person representera ett lag som är registrerat hos företaget. Likaså ska de olika bältesgraderna registreras hos företaget. Alla former av registreringar måste betalas med en avgift.

Ett sätt för många mindre klubbar att kunna tävla är att bli medlem av ett lag. För att bli medlem måste oftast klubben betala en regelbunden avgift till laget. Ett av de största lagen inom sporten är Gracie Barra som också grundats av Carlos Gracie JR.

Gracie Barra var länge det största laget men har sedan en tid tillbaka blivit omkörda av BJJ Globetrotters. Globetrotters är ett relativt nystartat lag från 2012 som startades av dansken Christian Graugart. Globetrotters startades för att underlätta för mindre klubbar att kunna delta på IBJJFs tävlingar. Till skillnad från de andra lagen tar de ingen avgift för att andra klubbar ska ha möjligheten att ansluta sig och tävla under deras flagg.

I samband med Globetrotters framgång har det också växt fram ett nätverk av utövare som reser världen runt och tränar på andra klubbar. Oftast blir resorna ett billigare alternativ då folk erbjuds möjligheten att bo på klubbarna eller hemma hos deras medlemmar.

Bannlysta
Tidigare i veckan meddelade IBJJF att de nu valt att bannlysa Globetrotters. Enligt IBJJF är anledningen att Globetrotters skulle fuska med bältesregistreringar. Globetrotters skulle använda sig ett system som inte kan bekräfta graderna och skulle i längden urvattna bältena i sporten.

Det senaste projektet från Globetrotters är deras egna system av bältesverifieringar, genom hemsidan beltchecker.com. Graugart bestrider IBJJFs påståenden i ett uttalande. Globetrotters har ett säkert system som kräver att minst fem svartbälten verifierar när ett nytt svartbälte graderas.

En annan aspekt som sticker ut men inte nämns av IBJJF är hur Globetrotters modell innebär att företaget får in mindre pengar i form av avgifter. IBJJF har länge haft en form av monopol på att bestämma och bekräfta utövares bältesgrad. För att registrera sin grad krävs det att betala en avgift hos IBJJF, att registrera sin bältesgrad hos Globetrotters är gratis.

Då IBJJF är ett privat företag kan de tekniskt sett göra som de vill till skillnad från andra medlemsstyrda idrottsförbund. Graugart skriver i sitt uttalande att inte tycker att något enskilt företag ska ha en form av monopol på hur sporten ska formas. Globetrotters har på bara några år med sin gratismodell blivit populär och uppskattad vilket bekräftas av att de blivit det största laget med runt 750 klubbar anslutna.

Efter IBJJFs beslut har de fått massor av kritik på sociala medier. Bland annat har deras facebooksida översvämmats av negativa recensioner och betyg.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons