Kontakta oss

LEDARE

Korruptionen är det största hotet mot svenska folket

Publicerat

den

Faksimil Twitter

LEDARE Det finns en åsikt som delas av samtliga åtta riksdagspartier. Nämligen att svenskarna inte behöver starkare skydd mot korruptionen. I undersökningar visar det sig att alltifrån Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna inte tycker att Sverige har några problem med korruption.

Det här mantrat pumpas även ut från storföretag och massmedier. Detta trots att svenska företag toppar listan över de mest korrupta företagen i världen.

När man tittar på hur etablissemanget definierar korruption blir det tydligt att definitionen skiljer sig åt från vad vanligt folk klassas som korruption. Etablissemanget vill endast begränsa korruption till att handla om mutor. Gemene man har däremot en bredare definition där man räknar in alltifrån svågerpolitik och skattefiffel till politiker som leker med skattepengar och säljer ut välfärden till kompispris. Bara skattefusket uppges kosta samhället någonstans mellan 130-200 miljarder om året.

Minst 500 miljarder om året

Om vi utgår från etablissemangets definition så innebär det att korruptionen kostar samhället uppemot fem procent av Sveriges totala BNP. Det är cirka 250 miljarder kronor. Skulle vi däremot utgå från den bredare definitionen landar summan på minst 500-600 miljarder kronor per år. För att ge ett perspektiv på hur mycket stort detta hål har blivit kan man göra en jämförelse med statsbudgets där kostnaden för hela rättsväsendet är 52 miljarder. Kostnaden för vården är drygt 84 miljarder och kostnaden för bidrag till kommunerna är drygt 111 miljarder.

Man är naiv om man tror att korruptionen går att stoppa helt och hållet. Det kommer alltid finnas giriga människor som vill sko sig på samhällets bekostnad. Däremot kan hårdare lagstiftning minimera dessa företeelser. Det ska helt enkelt svida om man är korrupt.

En socialistisk fråga

Fatta vilka resurser som hade kunnat frigöras om staten hade tagit i med hårdhandskarna. Vi hade inte haft någon välfärdskris då. Infrastrukturen i glesbygden hade rustats upp. Ett nytt miljonprojekt hade kunnat bli en realitet på några få år. Detta är välfärdspolitik på allvar.

När man staplar korruptionskostnaderna ovanpå varandra framgår det rätt tydligt vad det är som sänker den svenska ekonomin. Lägger man dessutom till 35 år av nyliberala reformer framträder bilden av vad som har förstört den svenska välfärden. Men tyvärr är det få socialister som talar om detta faktum. Istället ser vi hur den så kallade vänsterrörelsen har anammat ett närmast socialliberalt tankegods där de materiella analyserna har fått stå tillbaka. Det är dags att ändra på det.

Droppen som urholkar stenen

I den nationella högern talar man ofta om droppen som urholkar stenen. Inte genom droppens kraft utan genom att ofta falla. Det är exakt så dagens socialister bör tänka när det gäller korruptionsfrågan. Riksdagspartiernas inställning i frågan bör belysas om och om igen, korrupta politiker bör uppmärksammas på bred front och sist men inte minst måste vi upprepa att korruptionen är det största hotet mot svensk ekonomi och demokrati. Inte bara en gång utan vid varje tillfälle som ges. Det är endast så man kan se till att frågan kan dominera samhällsdebatten.

Låt oss göra korruptionen till folkets huvudfiende.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se