Kontakta oss

INRIKES

Inga sommarjobb när politikerna höjer sina löner

Publicerat

den

SUNDBYBERG| Tidigare idag kunde Aktuellt Fokus berätta om att politikerna i Sundbyberg ska göra livet hårdare för fattiga människor som lever på försörjningsstöd. Nu visar det sig att politikerna i Sundbyberg har valt att höja sina egna löner samtidigt som man har tagit beslut över att stoppa kommunala sommarjobb i kommunen.

Inga niondeklassare ska få chansen till ett kommunalt sommarjobb i Sundbyberg i år. Enligt Moderaternas Josefin Malmqvist vill politikerna sända ut signaler till de unga om att de måste anstränga sig mer för att få jobb.

– Det skickar märkliga signaler till unga att man får jobb utan man behöver anstränga sig, vi tycker inte man ska ta det för givet. Vi ska inte curla någon här, det ska bli mer likt den vanliga arbetsmarknaden, säger Josefin Malmqvist.

Samtidigt som sommarjobben slopas har politikerna valt att rösta igenom nya lönehöjningar för sig själva. Enligt sajten Alliansfritt.nu ska kommuntopparnas löner höjas med så mycket som 12 000 kronor. De nya lönerna kommer innebära att politikerna kan plocka ut 732 000 kronor på skattebetalarnas bekostnad per år. Moderaternas ordförande i Sundbyberg, Mikael T Eriksson säger att lönehöjningen är motiverad och handlar om att ta ansvar.

Men när det kommer till sommarjobben för ungdomar är Moderaterna inte lika benägna att tala om ansvar och lönehöjningar i samma veva. De få sommarjobb som kommer finnas kvar när högerstyret avskaffar sommarjobbsgarantin kommer nämligen värderas olika i lön beroende på vilket år man är född. De som är födda 1998 erhåller en timlön på 88,40 kronor, medan de som är födda 1999 får 85,40 kronor i timmen.

Källa: Mitti.se

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se