Kontakta oss

INRIKES

Ny undersökning: Svenskarna ger fingret till systemtrogna partier

Publicerat

den

INRIKES| Alltfler svenskar vänder ryggen åt åttaklövern. Det visar en genomgång av riksdagspartiernas offentliga redovisning som SVT Nyheter har gjort. Enligt statsvetaren Magnus Hagevi, på Linnéuniversitetet i Växjö som forskat om medlemmarnas roll i de politiska partierna beror medlemstappen på politikerna beteende.

– Politiken har professionaliserats, fler av medlemmarna i dag är har förtroendeuppdrag eller har en anställning av partiet. Engagemanget har blivit ett yrke säger Magnus Hagevi till SVT.

Enligt SVT har man gått igenom riksdagspartiernas offentliga redovisningar hos Kammarkollegiet. I undersökningen har SVT funnit medlemsavgifterna endast står för knappt tre procent av riksdagspartiernas intäkter. Störst inkomstkälla är olika former av partistöd. Även kapitalistisk lobbyism och rika bidragsgivare är mer gynnsamt för åttaklövern än vad medlemsavgifterna är.

– Medlemmarna är heller inte längre lika representativa för partierna väljare som det varit tidigare, säger Magnus Hagevi som även tillägger att medlemmarna inte längre ses som relevanta av politikerna.

Till skillnad från partierna i riksdagens åttaklöver har antalet medlemmar ökat bland utomparlamentariska nätverk som Tillsammansskapet, en tvärpolitisk organisation vars medlemmar bedriver mängder med gräsrotsarrangemang för lokalsamhällena. Även lokala nätverk och lokalpartier har vuxit fram i takt med att alltfler svenskar vänder ryggen åt systemtrogna partier.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se