Kontakta oss

INRIKES

Interna bråk mellan högerextremister efter våldsam 30 november

Publicerat

den

HÖGERVÅLDET Aktivisterna från Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) tilläts delta i Nordisk Ungdoms (NU) Karl XII-demonstration. Det slutade med att NMR-nazisterna attackerade antirasister och poliser innan de fick tokstryk. Efter fredagens våldsamheter kallas NMR för idioter av NU och anklagas för att ha planerat händelserna i förväg.

”De ”40” (snarare 20) NMRarna gjorde verkligen en hjältemodig insats för att försvara en gräsmatta och några buskar från skrik. De var även duktiga på att få stryk av polisen. Kudos. De var enbart ute efter att förstöra för NU och skapa negativa rubriker, vilket inte minst märks i deras skämt till artikel.”

Så skriver en av Nordisk Ungdoms aktivister på forumet Flashback. Aktivisten är inte ensam om att kritisera Nordiska Motståndsrörelsen. Även på sociala medier som Facebook och Twitter har tonen mot NMR varit hård. ”Idioter”, ”Pack” och ”Provokatörer” är några av de ord som NU-aktivister och andra högernationalister använder om NMR.

”Det är svårt att inte dra slutsatsen att dessa var rena provokatörer då det var uppenbart att de inte var där för att hedra Karl XII utan just för att försöka störa ordningen och vår struktur på plats.” skriver Nordisk Ungdoms talesperson Fredrik Hagberg.

Enligt en källa med god insyn i den högerextrema rörelsen har flera av Nordisk Ungdoms medlemmar och sympatisörer fått ta emot hot och hat på nätet från NMR-aktivister. När Aktuellt Fokus tar kontakt med NU:s grundare, Patrik Forsén, dementerar han inte hoten. I övrigt avböjer han att uttala sig om konflikterna med NMR. Forsén och Nordisk Ungdom har tidigare öppet kritiserat nazismen vid flera tillfällen, bland annat i sin podd Sluggers. Vilket kan vara ett möjligt motiv till varför NMR-aktivisterna valde att agera som de gjorde. NMR försvarar aktivisternas agerande med att de skyddade manifestationen. På sin hemsida beskriver man Nordisk Ungdom som en vek organisation som inte klarar av att försvara sina medlemmar.

Hyllar våldet

Bland Nordiska Motståndsrörelsens aktivister och sympatisörer anser man att NMR borde attackera fler motdemonstrationer. Anledningen är för att man tror att den antirasistiska rörelsen är svag. Somliga hyllar dessutom NMR-aktivisternas agerande under NU:s fackeltåg. På den ryska sajten VK beskriver en NMR-medlem Nordisk Ungdom som ”förrädare” och ”konservativa katoliker”. Den röda tråden bland majoriteten av NMR:s sympatisörer är hyllandet av våld och hatfyllda kommentarer mot Nordisk Ungdom efter organisationens avståndstagande.

”Om rödinghororna varit överlägset i numerär hade de inte tvekat på att avbryta sammankomsten. Varför inte ta tillfället i akt och slå ned på deras värdelösa motdemonstrationer nu när de är svaga?” skriver en NMR-aktivist på Flashback.

Se även videon från när NMR får stryk av polisen genom att klicka här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se