Kontakta oss

INRIKES

Här ljuger polischefen om nazisterna och synagogan

Publicerat

den

POLISMYNDIGHETEN Polischefen Erik Nord går till personangrepp mot Aftonbladets Anders Lindberg. Här ljuger han om polistillståndet som gavs till nazisterna som ville demonstrera utanför synagogan i Göteborg.

Aktuellts debatt mellan Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg och Ivar Arpi har blivit en rejäl snackis på sociala medier. I debatten menade Anders Lindberg att det är orimligt att polisen fortsätter ge tillstånd till Paludans koranbränningar i svenska förorter. Lindberg pekade ut tidigare fall där polisen borde gjort andra bedömningar, som när den nazistiska terrororganisationen Nordiska Motståndsrörelsen gavs tillstånd stå bredvid RFSL i Almedalen. Han tog även upp att samma nazister gavs tillstånd att demonstrera utanför synagogan i Göteborg 2017.

Personangrepp från myndighetskonto

Anders Lindbergs åsikter ledde till att polischefen Erik Nord gick ut på Twitter och anklagade Lindberg för att ljuga. För att kort därpå själv avslöjas med att ljuga om vad hände 2017.

”Anders Lindberg far med osanning i Aktuellt! Polisen gav aldrig tillstånd för nazister att demonstrera utanför synagogan 2017.”, skriver Erik Nord.

I samma inlägg som postades från ett officiellt myndighetskonto, går Erik Nord även till personangrepp mot Anders Lindberg.

”Anders Lindberg far med osanning i Aktuellt! Polisen gav aldrig tillstånd för nazister att demonstrera utanför synagogan 2017.”, skriver han.

Erik Nord ljuger

Erik Nords påstående att polisen aldrig gav tillstånd till NMR att demonstrera utanför en synagoga är medvetet felaktigt. Påståendet motsägs nämligen av Erik Nord egna uttalanden som han gjorde efter att nazisterna sökte demonstrationstillstånd 2017, från bland annat en intervju som han gjorde med SVT.

Trots att både Förvaltningsrätten och Kammarrätten körde över polismyndigheten och förbjöd nazisternas ursprungliga demonstrationsväg, stod Erik Nord fast vid att polisen gjorde rätt som gav NMR tillstånd.

När SVT undrade om polisen inte kunde ge tillstånd för en annan väg än förbi synagogan svarade han:

– Nej för då tar vi ju hänsyn till symbolfrågan i alla fall. Det vi har att ta ställning till är en väg som vi bedömer som så säker som möjligt och det är det vi har gjort.

Kritik från Judiska Ungdomsförbundet

Närmare hundra personer har påpekat felaktigheterna i Erik Nords inlägg, många har även bifogat skärmdumpar och länkar till hans tidigare uttalanden. Trots det vill den 60-åriga polischefen inte ta tillbaka anklagelserna mot Anders Lindberg.

Polischefens myndighetskonto har över 15 000 följare på sociala medier. För stunden har det aktuella inlägget fått över 330 delningar och 2300 gilla-markeringar.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se