Kontakta oss

INRIKES

Här visar norska polisen nazisterna vem som bestämmer

Publicerat

den

Faksimil Twitter

OSLO    Nationalisterna från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen försökte attackera polisen i centrala Oslo. Det slutade med blåmärken och fiasko för nazisterna.

Enligt uppgift ville NMR hedra minnet av landsförrädaren Vidkun Quisling. Trots att man organisationen kraftsamlade aktivister från både Sverige och Danmark lyckades NMR inte skrapa ihop mer än ett trettiotal personer till demonstrationen som hölls i centrala Oslo.

Polisen lät nazisterna marschera med flaggor, skrika nazistiska slagord och hålla tal framför Stortinget där en av talarna försvarade den tyska ockupationen av Norge. Men när högeraktivisterna försökte marschera mot en känd vänsterlokal sade polisen stopp för att skydda dem mot antifascister. Det gjorde nazisterna rasande och flera av dem började slåss med polisen. Se videoklipp nedan.

Slagsmålet med polisen slutade inte väl för NMR:s del, 35 personer greps. I videoklippet nedan ser man hur polisen bland annat sliter ner NMR:s fanbärare till marken.

Från en flopp till en annan

Årets val blev en dunderflopp för nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Organisationen storsatsade på att kandidera i fyra kommuner men var inte ens nära att komma in i en enda. Efter valet har NMR drabbats av interna slitningar där allt fler har börjat ifrågasätta ledarskapet. För att visa att organisationen fortfarande är något att räkna och höja den inre moralen beslöt ledningen sig för att göra en propagandistisk blixtdemonstration i en nordisk huvudstad. Det slutade med flera skadade och 35 anhållna medlemmar. Styrkebeskedet uteblev ännu en gång. Frågan är inte om utan när avhoppen börjar komma.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se