Kontakta oss

NOTISER

Internt uppror mot Sjöstedt efter Snecker-uttalande – anklagas för antifeminism

Publicerat

den

Jonas-Sjöstedt1
INRIKES
| Efter nyheten om den vänsterpartistiska riksdagspolitikern Linda Sneckers trixande med riksdagslönen under sin föräldraledighet gick Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt ut och tog riksdagsledamoten i örat och kräver nu att hon ska jobba. Sjöstedts agerande har mött stark kritik inom de egna leden. Bland annat beskylls Sjöstedt för att driva partiet i en antifeministisk linje.

I ett inslag på SVT Nyheter slår man fast att V-politikern Linda Snecker var föräldraledig fram tills midsommarhelgen då riksdagen inledde sitt sommaruppehåll. Då valde Snecker att pausa ledigheten för att återgå till sin riksdagstjänst, för att sen lagom till riksdagens öppnande, återgå till ledighet på nytt.

Efter nyheten gick Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt ut och krävde att Linda Snecker verkligen ska jobba under riksdagens sommaruppehåll. Tonen från V-ledaren var hård när han intervjuades av SVT. Sjöstedt sa bland annat att han tycker att man ska göra sin plikt och arbeta när man får en lön. Vilket har fått flera vänsterpartister att rasa.

Sjöstedts hårda linje anklagas för antifeminism

En av de kritiserar Jonas Sjösted är den aktiva vänsterpartisten Sara Lund Persson från västra Götaland. Lund Persson som har en rad poster och uppdrag bakom sig skräder inte med orden då hon går ut och försvarar sin partikamrat Linda Snecker. Enligt Sara Lund Persson handlar kritiken mot Snecker ytterst om att hon är kvinna. Sara Lund Persson menar även att Sjöstedts uttalande går emot partiets feministiska linje.
– allvarligt är vi ett feministiskt parti? Skriver hon på Facebook. I ett annat inlägg kritiserar hon de partikamrater som deltar i det hon menar är ett drev mot Linda Sneckers. ”Någon jävla ordning får det vara i ett parti” avslutar hon och får medhåll av bland annat riksdagsledamoten Hans Linde.

sjostedt2

sjostedt1

Sara Lund Persson ryter ifrån.

”Sjöstedt har fel”

Till Aktuellt Fokus uppger flera vänsterpartister att Jonas Sjöstedt har fel. Även på sociala medier har V-politiker gått och rättat sin partiledare. Enligt vänsterpartisterna råder det inga konstigheter med Linda Sneckers. Allt är i sin ordning då hon enligt V-politikerna har agerat enligt gällande regelverk. En del vänsterpartister jämför nu riksdagsledamöternas situation med lärarkårens. Föräldraledigheten är med andra ord semesterlönegrundande men efter 120 dagar sänks lönen för sommaren.

När Aktuellt Fokus granskar ärendet visar det sig att vänsterpartisterna har rätt. Enligt de avtal som finns kan politikerna inte göra på något annat sätt. På sociala medier skriver en vänsterpartist med insyn i lönepolitiken att politikerna bryter samtliga föräldraledigheter inför sommaruppehållet. Vilket även påpekas av fler vänsterpartister som är irriterade över att Sjöstedt inte stod upp Linda Snecker.

Förutom Sara Lund Persson har en rad vänsterpartister runt omkring i landet har nu valt att gå ut och kritisera sin partiledare öppet på sociala medier.

Nicklas Ellehammar Lundström från Vänsterpartiet i Norrköping skriver att Snecker har hans fulla förtroende. Han skriver även att Snecker kommer betala 10 000 kronor i partiskatt per månad. Han menar även att vänsterpartiets riksdagsledamöter inte tjänar något på sina politiska uppdrag rent ekonomiskt eftersom riksdagens föräldraledighetsförmåner uppges vara lika generösa. Partiskatten inom Vänsterpartiet innebär att riksdagsledamöterna ”bara” tjänar 51 000 kronor i månaden i jämförelse med exempelvis Folkpartister.

Även Jerker Nilsson, ordförande för Vänsterpartiet i Älmhult stödjer Snecker. ”Ett annat problem är att många tycks tro att riksdagsarbete enbart utförs i riksdagen rent geografiskt . Att den är stängd innebär givetvis att man kan jobba hemma ändå.” skriver han i ett stöduttalande på Facebook.

Christina Snell-Lumio, distriktsordförande för Vänsterpartiet Norrbotten skriver bland annat: ” Vänsterpartister är kända för att ta sina uppdrag på mycket stort allvar, arbeta hårt samt vara väl förberedda inför de frågor som ska diskuteras. Linda är inget undantag! Vänsterpartiet är ett feministiskt parti där vi stöttar kvinnor som jobbar politiskt!” och tillägger att hon tycker att media gör en höna av en fjäder.

I Hans Lindes kommentarsfält skriver vänsterpolitikern Mattias Foldemark från Trollhättan att det så kallade drevet följer ett patriarkalt mönster: ”Intressant att nästan alla våra unga kvinnliga politiker får sånt här i ansiktet. Något de sedan får dras med i all evighet. Får nästan lite ”Partiledaren som klev in i kylan”-vibb av detta.”

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se