Kontakta oss

UTRIKES

Irak kräver turkisk ursäkt efter drönarattacken mot flygplatsen

Publicerat

den

TURKIET  I fredags genomförde Turkiet en misslyckad drönarattack i Irak mot en kurdisk befälhavare som leder striderna mot IS . Nu kräver den irakiska regeringen att Erdoganregimen ska be om ursäkt.

Irak har krävt att Turkiet ber om ursäkt efter att turkiska drönare attackerat en flygplats i staden Sulaymaniyah i den kurdiska regionen i Irak. Attacken, som inträffade tidigt på lördagsmorgonen, orsakade skador på flygplatsens infrastruktur, men ingen människa skadades.

Måltavlan för drönarattacken var den kurdiska generalen Mazlûm Ebdî. Mazlûm Ebdî är generalbefälhavare för de Syriens demokratiska styrkor (SDF) och leder SDF:s motstånd mot den islamistiska terrorsekten IS. I fordonet han färdades i befann sig även tre militära rådgivare från USA.

SDF är en allians av flera grupper som tog upp vapen för att försvara sig själva mot IS från 2014 och framåt. Idag består SDF av drygt 70 000 soldater, varav en stor del är kurdiska män och kvinnor från folkförsvaren YPG och YPJ. Enligt Turkiet är SDF terrorister men enligt de flesta västländer är SDF en viktig allierad i kampen mot terrorrörelser som IS och Al Qaeda.

Irak fördömer attacken

Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi fördömde attacken i ett uttalande och sade att det var en kränkning av Iraks suveränitet. Han krävde att Turkiet tar fullt ansvar för attacken och ber om ursäkt till det irakiska folket.

Turkiet har inte kommenterat attacken, men det turkiska militäret har tidigare utfört liknande attacker i Irak. Förra året dödades flera irakiska soldater i en turkisk attack mot en militärbas i norra Irak.

Brott mot Iraks suveränitet

I en intervju med Al Jazeera sade Sami Nader, direktör för Levant Institute for Strategic Affairs, att Turkiets militära operationer i Irak och Syrien bryter mot internationell lag och orsakar spänningar i regionen.

”Det är inte bara ett brott mot Iraks suveränitet, utan det påverkar också relationerna mellan Turkiet och länderna i regionen”, sade Nader.

Iraks utrikesminister Fuad Hussein har kallat upp Turkiets ambassadör till Bagdad för att protestera mot attacken. Han sade att Irak kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda sin suveränitet och territoriella integritet.

Attacken på flygplatsen i Sulaymaniyah kommer i en tid av ökande spänningar mellan Irak och Turkiet. Iraks regering har tidigare kritiserat Turkiets militära operationer i landet och krävt att Turkiet respekterar Iraks suveränitet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se