Kontakta oss

UTRIKES

Turkiska soldater hjälper IS-terrorister fly

Publicerat

den

SYRIEN Turkiska soldater hjälper fängslade IS-medlemmar att fly till Turkiet. Bland annat har en av terroristerna som var inblandad i terrorattacken mot vänstertidningen Charlie Hebdo.

Fängslade IS-kvinnor rymmer till Turkiet från fängelserna i nordöstra Syrien och de får hjälp av turkiska soldater. Det skriver professorn Anne Speckhard som har dokumenterat livet i SDF-styrda fängelser. Rymningarna till Turkiet planeras med hjälp av insmugglade mobiltelefoner och insamlingar via bland annat Instagram och Paypal. För att komma runt reglerna kring terrorfinansiering brukar IS-kvinnorna ange falska ändamål som exempelvis insamlingar till bröllop eller insamlingar som ska gå till coronadrabbade. En kvinnorna som har lyckats fly till Turkiet är, Hayat Boumedienne, som var inblandad i terrorattacken mot vänstertidningen Charlie Hebdo. Hittills har tretton franska islamister flytt från fängelser i nordöstra Syrien den senaste tiden.

De kurdiskledda SDF-styrkorna uppger att dom försöker stoppa rymningar i princip varje dag. Men minst en gång i veckan är det någon som lyckas fly. När Turkiet med hjälp av turkiskstöttade islamister attackerade flera av fånglägren lyckades flera av IS-terroristerna fly. I intervjuer har fängslade IS-terrorister även erkänt att turkiska soldater har hjälpt dem att fly till Turkiet.

I reportaget i Daily Beast slår professorn Anne Speckhard fast att flera av IS-fångarna som har flytt är ute efter att begå terrordåd och bygga upp Islamiska Staten på nytt. Sedan Covid-19 pandemin har IS återigen försökt bygga upp sin verksamhet i Syrien och Irak. Den senaste månaden har mängder med mindre terrorattacker mot bland annat poliser, SDF-styrkor och myndighetspersoner ägt rum i Irak.

Källa: Daily Beast.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se