Kontakta oss

EKONOMI

Transport förhandlade fram stora löneökningar

Publicerat

den

EKONOMI Transportfacket som valde att stå utanför LO-samordningen har nu förhandlat fram högre löneökningar än märket. Transportarbetare kan nu få uppemot 9,1% i löneökning.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om att Transport valde att lämna LO-samordningen när den bestämt sig för att märket för löneökningar skulle vara på 4,4%. Transports ordförande Tommy Wreeth ansåg då att det var alldeles för lågt och jämförde med Tyskland där arbetare fått över 8% i löneökningar. Wreeth var också trött på att det bara är arbetare som ska ta ansvar för inflationen.

Nu har Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund kommit överens om ett nytt kollektivavtal. Avtalet är på två år och som mest kan höjningen bli på 9,1%. Löneökningarna delas upp i lönetariffer där ökningarna varierar beroende på hur länge arbetaren jobbat i branschen.

För åkerisektorn blir löneökningen 4,9% från och med första april i år och 3,6% i april nästa år. För terminalsektorn blir höjningen mellan 4,4-5,3% i år och 3,5-3,8% nästa år.

Utöver löneökningarna ska det också tillsättas en arbetsgrupp som ska öka medlemmarnas pensionsinsättningar.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se