Kontakta oss

UTRIKES

Irakiska styrkor attackerar Kurdistan

Publicerat

den

KURDISTAN Irakiska styrkor har nu attackerat kurdiska styrkor i Kirkukregionen.

Irakiska trupper har gått in i Kirkukregionen och öppnat eld mot den kurdiska peshmergan. Kirkukregionen är rik på olja och en av de regioner som vill bli självständiga från Irak. Irak gav order till de kurdiska trupperna: lämna Kirkuk innan klockan 02 inatt.

Bilder från bland annat den kurdiska nyhetskanalen Rudaw visar hur den kurdiska peshmergan sprängt fyra irakiska militärfordon som försökt korsa den kurdiska försvarslinjen. Irakiska trupper ska ha inlett en offensiv i Tuz Khurmatu men tvingats retirera. Det amerikanska utrikesdepartementet har enligt Kurdistan24 förbjudit Irak från att använda flygvapen mot kurderna.

I september hölls en folkomröstning i Başûrê, den kurdiska delen av Irak. Folkomröstningen ägde rum i de fem regionerna Erbil, Duhok, Sulemanyia, Shingal och Kirkuk. Alla regionerna röstade för självständighet från Irak.

Sedan tidigare hade regionerna Erbil, Duhok och Sulemanyia autonomt självstyre. De två andra regionerna Shingal och Kirkuk är kurdiska områden men har stora oljereserver, vilket lett till att Irak aldrig lämnat över kontrollen frivilligt. Efter att IS invaderat de två regionerna flydde de irakiska trupperna. Peshmergan befriade sedan de två regionerna från IS.

Kurdiska styrkor i fronten mot IS

I Irak har den kurdiska peshmergan samarbetat med den irakiska armén för att driva ut IS ur landet. Som Aktuellt Fokus tidigare rapporterat finns IS numera enbart vid den irakiska gränsen till Syrien.

I Syrien har kurderna i YPG och YPJ genom SDF en ännu större roll i kampen mot IS. Med hjälp av amerikanskt flygunderstöd och amerikanska vapen har de genomfört den största offensiven mot IS.

Precis som kurderna i Irak eftersträvar kurder i Syrien självständighet. Tillsammans med andra minoritetsgrupper har de utropat Norra Syriens Federation till en självstyrande region.

Kurdernas självständighet accepteras främst inte av Turkiet och Iran, som fruktar att kurdernas självständighetskamp kommer spridas till deras länder. Turkiet befinner sig redan i ett inbördeskrig mot den kurdiska minoriteten i landet. Syriens diktator Bashir Assad förväntas inte heller acceptera Norra Syriens Federation men är upptagen i kampen mot IS och andra rebeller.

Nicklas Andersson 
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se