Kontakta oss

INRIKES

S-politiker och verksamhetschef dumförklarar BB-ockupanterna: ”Ådalsbor inte tillräckligt mogna”

Publicerat

den

SOLLEFTEÅ I ett unikt reportage i Dagens Nyheter går ledande S-politiker och verksamhetschefen till hårt angrepp och smutskastar BB-ockupanterna vid Sollefteå sjukhus. Enligt politikerna är BB-ockupanterna inte mottagliga för fakta. Samtidigt säger verksamhetschefen att befolkningen i Ådalen inte är tillräckligt mogen.

Ewa Back, ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd, försvarar nedläggningen av BB i Sollefteå. Hon anser inte att kritikerna är mottagliga för fakta och att BB-ockupanterna skrämmer upp människor i onödan.

– Det finns många som sedan länge är vana vid att ha långt, till exempel i Jämtland och i Norrbotten. Men fakta fungerar inte alla gånger och det är jättetråkigt att människor blir uppskrämda i onödan.

Att det inte har gjorts någon vetenskaplig forskning om bilförlossningar och avstånd till förlossningsvården är tillräckligt för att avfärda kritikerna, menar Back.

– Förlossningar som går snabbt går i regel bra. Det finns inget samband mellan bilförlossningar och avstånd, och ingen entydig forskning heller, säger Ewa Back till DN.

Landstingets ordförande Erik Lövgren försöker även gå så långt att han drar en koppling mellan ett påstått hot i hans brevlåda och ockupantrörelsen. Lövgren uppger också att han känner sig förföljd och att han tvingas ha vakter när han ska tala på offentliga möten. I DN-reportaget kan man läsa följande:
“Ett hot i brevlådan fick regionrådet Erik Lövgren att kontakta polis. När han har deltagit i evenemang eller debatter i Sollefteå har han bedömts behöva vakter. Han har känt sig förföljd, en jakt som har spillt över även på hans hustru.”

I verkligheten visar det sig att Erik Lövgrens fru arbetar som rektor och någon har utnyttjat sin rätt till offentlighetsprincipen genom att granska hennes arbetsrelaterade mail. När landstingsfullmäktige sammanträdde i juni tidigare i år hade uniformerade vakter placerats ut. Anledningen uppgavs vara att politikerna kände sig hotade av den hårda kritiken på sociala medier. När BB-ockupanterna fick syn på det hela möttes politikernas tilltag av skratt och dumförklaranden av landstingsledningen. Bland kommentarerna inne på ådalsbornas Facebook-grupp, Ådalen 2017, undrade många om politikerna menade allvar.

”Alltså, på riktigt? De har inte Securitas där jämt utan det är pga de aggressiva ådalsborna? Säg att ni driver med oss.” skriver Amanda.

”Alltså detta är ju helt sjukt.” skriver Malin.

”Vore det inte bättre att vakterna försvarade befolkningen mot politikerna?” skriver Daniel.

BB-ockupationen har hittills blivit en folkrörelse i Ådalen. Över 2000 individer har deltagit som ockupanter och föreningar, religiösa samfund och företag har gett ett aktivt stöd till ockupantrörelsen. Alltifrån pizzerior och kyrkoförsamlingar till Roller derby-lag och 70-åriga morföräldrar har alla dragit sitt strå till stacken.

Sedan ockupationen inleddes i början av året har ockupanterna framförallt bedrivit opinionsbildning via sociala medier. Facebooksidan ”Vi som stödjer BB-ockupanterna” har närmare 30 000 följare på Facebook och når ut till hundratusentals människor varje vecka. Det är i nivå med länets dagstidningar. Inte konstigt att politikerna är missnöjda med att de inte längre har tolkningsföreträde genom medierna.

Lövgren är också missnöjd med att invånarna i Ådalen håller honom personligt ansvarig för den linje landstinget har bedrivit.

– Såg ni skylten av mig vid infarten till Sollefteå? Det känns för jävligt, säger Erik Lövgren till Dagens Nyheter.
Aktuellt Fokus har talat med BB-ockupanten Carina Hellström som ger svar på tal till makthavarna inom landstinget.

Ewa Back säger att fakta inte fungerar alla gånger, och syftar på ockupanterna. Vad kände du när du såg det reportaget?

– Om hon skulle tillåta alla i HSN-nämnden som hon är ordförande för, få ta del av fakta, som dom ville inför beslutet, hade nedläggningsbeslutet inte tagits. I hennes värld är det alternativa fakta som gäller.

Beträffande landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgrens anklagelser säger Carina Hellström att ockupationen inte kretsar kring honom som person.

– Ockupationen bryr sig inte om Erik som person utan om de beslut som han tar. Sollefteå sjukhus och BB har han velat lägga ner sedan 90-talet. Är det några som är hotade så är det Ådalens befolkning som levt med det hotet. Nu är det verklighet och varje dag far människor illa och i värsta fall dör av beslutet. Sen att han inte vill prata med ockupationen är ett hot mot demokratin.

Ådalsbor inte tillräckligt mogna

I DN-reportaget påstår Marju Dahmoun, kvinnovårdens verksamhetschef, att ockupanterna inte försökt kontakta henne för en dialog. Enligt Dahmoun är ådalsborna inte mogna nog för att förstå att nedläggningen av BB är bra.

– För det mesta vill människorna i den här rörelsen inte prata med oss. De pratar väldigt lite om fakta. Både sjukvårdspersonal och patienter har anpassat sig till den vård som finns i dag, men jag tror inte att befolkningen har mognat i förändringen. Jag tror att många har fastnat i att det ska vara som det alltid har varit. Det kan man ju förstå.

När Carina Hellström kommenterar verksamhetschefens ord säger hon att BB-ockupanterna gjort det mesta för att bjuda in makthavare, chefer och andra beslutsfattare till samtal.

– Det är precis tvärtom. Vi har försökt att bjuda in dem till ockupationen men de vill inte. Varför?, undrar Carina som säger att beslutsfattarnas argument inte håller.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se