Kontakta oss

UTRIKES

Katolska kyrkan rasande efter irländskt ja till homoäktenskap

Publicerat

den

UTRIKES | Irland sade ja till homoäktenskap och blir därmed världens första land att utöka dessa rättigheter genom en folkomröstning. Omkring 62 procent av dem som lade sina röster vill se en historisk förändring i Irland. Ett öronbedövande jubel hördes från Dublin och anda delar av Irland.

Motståndare mot homoäktenskap har främst varit äldre och folk på landsbygden. Den katolska kyrkan har också varit framstående i nej-kampanjen, men har legat relativt lågt, delvis på grund av de många pedofil-skandalerna inom katolska kyrkan. Men kyrkan är fortfarande mäktig och vi får se exakt hur mäktig den dagen vi har en ordentlig debatt om abort. Den irländska katolska kyrkans högste ledare i Irland var självkritisk efter omröstningen att Irländarna vänder kyrkans konservativa värderingar ryggen.

Valdeltagandet var högre än väntat, i delar av Dublin ska upp till 70 procent ha röstat. Nej-sidans kärnfamiljsglorifierande affischer verkar dessutom ha retat många i arbetarklassområden, där många vanligtvis inte röstar men som nu mobiliserat. Många ensamstående föräldrar har retats upp och röstat.

Ett slutligt ja är en historisk vändning i landet där homosexualitet avkriminaliserades så sent som 1993 och där abort fortfarande är förbjudet om inte kvinnans liv är i fara. Ett polariserat samhälle har i månader diskuterat genus och jämställdhet. Det är ett stort steg framåt för Irland.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons