Kontakta oss

UTRIKES

Tiggare utsattes för misshandel -Polisen struntade i att dyka upp

Publicerat

den

INRIKES | Minst två rumäner som satt och tiggde ska idag ha blivit attackerade, enligt polisen sannolikt av samma man på Södermalm. Totalt ska tre attacker inträffat, först på Mosebacke torg, sedan på Skånegatan och Gotlandsgatan.

Maria, 29, satt utanför Ica-butiken på Skånegatan när en man vid 13-tiden gick förbi och släppte ett föremål på marken bredvid henne. Det small till ordentligt. Kort efter den första händelsen small det till en gång till. Nu i närheten av en Coop-butik, bara ett par kvarter ifrån platsen för den första attacken. Calus Ionita, 39 vart attackerade och ett knallskott small med en kraftig smäll bara någon decimeter ifrån honom. Några vittnen ringde polisen, men de kom inte. Ingen är gripen än och polisen som senare kom till platsen rykte på axlarna för det våld som tiggarna utsattes för.

Tiggare har under en längre tid utsatts för fega attacker. Hot, grova kränkningar och våld är vardag för många av dem som försöker överleva på att tigga ihop sina pengar. Politiska företrädare och vissa poliser sprider ut falska påståenden om att tiggarna skulle vara kriminella och rika vilket tillbaka visas av både de själva, sociala myndigheter, hjälporganisationer och poliser som är i kontakt med tiggarna. Dessa rasistiska lögner har ökat tiggarnas utsatthet och ökat våldet mot tiggarna.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus