Kontakta oss

ARBETSLIV

Isbrytarstrejken i Finland kan påverka påsktrafiken

Publicerat

den

icebreaker-1126614_960_720
UTRIKES | Den pågående isbrytarstrejken riskerar att påverka påskhelgens trafik över Kvarken. Finlands Sjömans-Union samt Finlands Maskinbefälsförbund har meddelat att den pågående isbrytarstrejken möjligen kan utvidgas med en sympatistrejk.

När fartyget Wasa Express går iland i Vasa klockan 23:30 på skärtorsdagen går Finlands Sjömans-Union och Finlands Maskinbefälsförbund i strejk och från och med fredagen kan trafiken över Kvarken inte upprätthållas. Förhandlingarna mellan arbetsgivarparten Arctia shipping och fackförbunden om nytt kollektivavtal har inte nått en lösning. Som hinder för att ingå ett nytt kollektivavtal har tydligt framkommit det att Arctia shipping motsätter sig förändringen av avtalsområdet till att gälla samtliga Suomen Erikoisalusten Työnantajaliitto medlemsrederier och på sätt motsätter de sig även att få avtalet allmänbindande. För Arctia shippings del så har förändringen ingen betydelse.

Men för arbetstagarnas del som omfattas av avtalet har det en verkligt stor betydelse beträffande villkoren I arbetsavtalsvillkoren samt nedskärningen I arbetskraftskostnaderna som beror på den ständigt utsatta konkurrensen. Strejken är konstaterad laglig i arbetsdomstolen. Arctia Shipping har med anledning av strejken börjat med en olaglig lockout och har hotat arbetstagarna på ett sådant sätt som inte kan accepteras.

Om strejken bryter ut gäller följande regler de kunder som har en resa inbokad: Fram till ett eventuellt strejkutbrott, gäller ordinarie om- och avbokningsregler. I tillfälle av eventuell strejk återbetalas resans pris, övriga kostnader ersätts inte. Mycket talar för att en strejk kommer att bryta ut.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se