NOTISER

Strejk på finska posten – 4000 anställda lägger ner arbetet i hela landet


FINLAND| Klockan 16.00 idag bryter strejk ut på Posten i Finland. Stridsfrågan är lägre ersättning för arbete på helger, kvällar och nätter i kombination med sämre arbetstider och allmänt missnöje har lett fram till att omkring 4 000 anställda lägger ner arbetet.

Lönesänkning med flera tusen kronor
Strejken berör brev- och tidningsutdelning och arbete på postterminaler i hela landet. Strejken pågå till den 30 november om ingen uppgörelse nås innan dess. På måndag ska parterna träffas på nytt. Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal har pågått sedan 1 november, men har försvårats av arbetsgivarens krav på besparingar och nedskärningar. Facket befarar uppsägningar i kombination med sämre omställningsavtal och betydligt lägre skifttillägg i kombination med sämre arbetstidstider. Facket räknar med lönesänkningar på flera tusen kronor om arbetsgivarens krav i förhandlingarna blir verklighet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

2 kommentarer

2 Comments

 1. jambi

  2015-11-19 den 17:20

  Posten planerade att sätta in bemanningsföretaget SOLs personal som strejkbrytare. Posten är statligt och den finska regeringen hade då brutit mot internationella avtal om anställdas strejkrätt som undertecknats av Finland. I sista stund och efter överläggningar med regeringen drogs hotet om strejkbrytare tillbaka.
  Posten vill sänka tidningsbudens nattersättning på 30% och införa ett OB på bara några kronor som tidningsbuden har i Sverige.

 2. Ricky

  2015-11-19 den 17:07

  Kämpa på, håll ihop och få arbetslöparen på knä.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp