Kontakta oss

UTRIKES

Israels råd till Zelensky: Ge upp och gå med på Rysslands krav

Publicerat

den

KRIGET I UKRAINA    Israels roll som diplomatisk fredsmedlare i kriget mellan Ryssland och Ukraina slutade med fiasko. Sionisterna försökte pusha Volodymyr Zelensky till att gå med på Putins krav. Det rapporterar flera israeliska medier.

Israel har tagit på sig rollen som fredsmedlare i kriget mellan Ryssland och Ukraina. Förra helgen flög Israels premiärminister Naftali Bennett till Moskva och förde direkta samtal med Vladimir Putin. Några dagar senare, under tisdagen förde han förde samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelensky. Det var under samtalet med Zelensky som den israeliska premiärministern försökte pusha Zelensky till att ge upp och gå med på Putins krav på Ukraina, det rapporterar bland annat de israeliska tidningarna Walla och The Jerusalem Post.

”Om jag var du skulle jag tänka på mitt folks liv och ta erbjudandet”, ska Naftali Bennett ha sagt till Zelensky under telefonsamtalet på tisdagen, enligt en högt uppsatt ukrainsk tjänsteman som talade med Walla och Haaretz på villkor att han fick tala anonymt.

”Putins förslag bara början”

Enligt tjänstemannen ska Zelensky inte varit speciellt nöjd efter samtalet. Om Zelensky hade gjort som Israel föreslog hade det inneburit att Ukraina hade gett sin nationella suveränitet helt och hållet.

”Bennets förslag är att vi kapitulerar. Det har vi inga intentioner att göra. Vi vet att Putins förslag bara är början”, säger samma tjänsteman.

Fotnot: Walla är en hebreiskspråkig nyhetssajt som ägs av den anrika lokaltidningen The Jerusalem Post.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se