Kontakta oss

INRIKES

Ivar Arpi jämför Judar och Muslimer med laktosintoleranta

Publicerat

den

HÖGERN| När vi trodde att gränsen för hur du kan jämföra äpplen och päron hade nåtts slog Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi nytt rekord. Enligt honom går judar och muslimer att jämföra med laktorintoleranta.

Det är efter en lång tid av föräldraledighet som Ivar Arpi kom till jobbet bara för att upptäcka att kylen var fylld med laktosfri mjölk. ”Liter på liter av laktosfritt”, skriver han, ”vi är kanske fyrtio personer på redaktionen som delar på den kylen. Hur lyckades alla bli laktosintoleranta på ett halvår?”

Men Arpi bestämmer sig för att inte stanna vid laktosintoleranta. Efter en inflygning hos veganer och en typisk suck över att behöva äta grönsaker går han in på Halalslaktat kött och Koschermat. Med andra ord drar han in muslimer och judar i diskussionen, allt för lite laktosfri mjölk.

Arpi resonerar att det inte är en majoritet som styr samhällets preferenser och val utan ”i själva verket är en minoritet som ligger bakom”. ”Av det skälet kommer kanske vi alla snart att främst äta halalslaktat kött”, menar Arpi, ”I storbritannien är 70 procent av allt importerat lammkött från Nya Zealand halalslaktat.”

Religion är som allergier
Ivar Arpi hymlar inte att han är rädd för minoriteter. ”Att den mest intoleranta mot jordnötter eller laktos får styra omgivningen är förstås inget problem”, avslutar Arpi, ”den egna preferensen väger lätt i sammanhanget om någon annans allergiska chock kan undvikas eller familjefriden bevaras.”

Det är samtidigt svårt att förstå hur Arpi kan tolka laktosintolerans som en religion, eller islam som en nötallergi. Vad som är lätt att förstå är att han inte vet hur man googlar. Kunde han sånt skulle han veta att laktosintoleranta är en majoritet världen över.

Något riktigt skrattretande med hans borgerliga resonemang är avsaknaden av den maktfullkomliga en-procenten som äger lika mycket som 99% av världens befolkning. Där har vi verkligen en minoritet som styr hur världens majoritet ska ha det.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se