Kontakta oss

KRÖNIKA

Ivar Arpi ger förvirringen ett ansikte

Publicerat

den

KRÖNIKA    I tisdags publicerade Arpi en identitetspolitisk ledare där han klagade på dålig representation av vita heteropar på Googles bildsök. Två dagar senare vill Arpi göra processen kort med identitetspolitiken – inte ens Scooby Doo är lika förvirrad som SvD:s ledarredaktion.

Själva essensen av identitetspolitiken sägs ofta utgå från jämlikhet och inkludering. Två av de viktigaste grundpelarna inom identitetspolitiken är frågor om tolkningsföreträde och representation. Ibland är det befogat, ibland är det av mindre betydelse. Frågan om grundläggande rättigheter som tak över huvudet är en fråga som berör alla människor, medan homosexuellas rätt att bli schysst behandlade är en identitetspolitisk fråga där jämlikhet är det viktigaste fokuset. Skulle man däremot bryta ner bostadsfrågan till att handla om varför romer ofta blir nekade att hyra lägenheter så kommer vi återigen in på en identitetspolitisk fråga rörande etnisk diskriminering.

Frågan om representation i det offentliga rummet är något som de allra flesta förknippar med identitetspolitik. Exempel på detta kan vara bristen av kvinnor på ledande positioner i samhället eller till exempel avsaknad av personer med arbetarklassbakgrund inom public service. Identitetspolitiken behöver däremot inte bara handla om jämlikhet. Den kan också handla om rena högerfrågor utifrån ett nationalistiskt perspektiv. Tydligaste exemplen på det är alla metadebatter som uppstår när nationalister rasar över att nån ickevit person har varit Lucia eller när konservativa känner sig butthurt över att en ickebinär person upplever att hen varken är man eller kvinna.

Tisdag

I tisdags publicerade Ivar Arpi en ledartext på Svenska Dagbladet som innefattade precis alla kriterier för identitetspolitik. Ledaren handlade om Googles bildsökstjänst och Arpi gnällde över att vita heterosexuella inte har tillräcklig representation när man söker efter bilder på Google. Arpi hade sökt efter ”White couple” och påstod att han bara möttes av antingen svarta eller homosexuella par. Då blev Ivar upprörd. Det Arpi missade här är att om man söker på enbart ordet ”couple” kommer det i princip enbart upp bilder på vita, heterosexuella par på Google. Vita heteropar är så normativa att varje vidare specifikation kommer ge resultat UTANFÖR rådande samhällsnorm.

Faksimil SvD.

”Utan att vi märker det så manipulerar Google våra sökningar. I stället för en sann bild av verkligheten, får vi en politiskt tillrättalagd version i linje med Social Rättviserörelsens diktat.”, skrev Ivar Arpi och fortsatte med att ägna resten av ledaren till att föra fram sina identitetspolitiska åsikter från höger.

Torsdag

Under torsdagen publicerade Ivar Arpi ytterligare en ledartext. I den nya texten vill han tydligen göra processen kort med identitetspolitik.

Faksimil SvD.

”Under en period gick det att ignorera de knasiga idéerna man ägnade sig åt inom humaniora. Men nu har de fortplantat sig genom hela universitetsvärlden. En sak är säker: det som nu sker på universiteten stannar inte där. Hela samhället påverkas.”, skrev Ivar Arpi bara två dagar efter att han skrikit sig hes om representationen i Googles bildsök.

Jag kan inte låta bli att undra om Ivar Arpi och hans gelikar inom den nykonservativa kulturhögern är dåligt pålästa, förvirrade eller hemmablinda. Förstår de inte att identitetspolitik kan utgå från både höger och vänster? Från att föra en identitetspolitisk fråga till att förkasta identitetspolitiken tog det bara två dagar. Ivar Arpi ger förvirringen ett ansikte.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se