Kontakta oss

EKONOMI

Regeringen vill ge friskolor mindre skolpeng

Publicerat

den

EKONOMI Regeringen meddelade på en pressträff att de kommer ändra på skolpengen. Friskolor ska få mindre skolpeng och kommunala skolor ska få mer.

Under en pressträff tidigare idag presenterade Statsministern Magdalena Andersson och skolministern Lina Axelsson Kihlblom en lagrådsremiss. Regeringen vill reformera om skolpengen så att friskolor inte får lika mycket skolpeng som kommunala skolor. Anledningen är att kommunala skolor är hårdare reglerade med större krav än friskolor. Kommunala skolor måste bland annat garantera att varje barn kan få en skolgång nära hemmet eller att de kan ta över om en friskola lägger ner.

Friskolor kommer fortsätta tillåtas att ta ut vinst men kommer få mindre skolpeng då statsministern anser att skolpengen ska gå till utbildning. Enligt statsministern ska skolpengen inte längre kunna finansiera lyxhus eller sexturism utomlands. Statsministern syftar på den tidigare moderaten Abdirizak Waberi som drev den islamistiska friskolan Römosseskolan och använde skolpengen på sexklubbar i Thailand.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se